A Cezar Pincészet adja egy évig Hévíz borát

Forrás: turizmus.com

 2022. április 26. 13:52

Április 22-én harmadik alkalommal, megújult tematika szerint adták át a Hévíz Város Bora címet, melyet egy éven keresztül viselhet a nyertes ital, a Cezar Pincészet Kis Balaton-Nagy Borok Savignon Blanc 2021-es évjáratú fehér bora.

Hévíz Város Borát a Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében választják ki. Minden évben egy szakértők által minősített, száraz fehér bor kapja meg a címet, mely könnyű, friss, és stílusos; ételekhez jól ajánlható; megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik; és a megelőző két évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel.

Nemcsak helyi pincészetek kapták meg a meghívást a versenyre, hanem a ország számos borászata.A gasztronómiai ütközeten összesen 12 zalai és balatoni borvidékről 25 termelő 50 tétele versengett a címért és 22 szőlőfajta – többek között az Olaszrizling, Savignon Blanc, Ezerjó, Zenit, Pátria, Cserszegi fűszeres – reprezentálta a választékot.

A borok zsűrizését április 22-én a NaturMed Hotel Carbonában végezték el. A tételeket először szakmai zsűri értékelte, Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A zsűri tagjai voltak Kovács Barnabás, a MATE egyetemi adjunktusa, borász, Viniczai Sándor, a Borászati füzetek főszerkesztője, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező, Pápai Zsuzsa, a NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója, Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközség elnöke, az Év Bortermelője (Borbély Családi Pincészet), és Süténé Tüttő Beatrix képviselő.

hevizbora

A nyertes a Cezar Pincészet Kis Balaton-Nagy Borok Savignon Blanc 2021-es évjáratú fehér bora lett

Fotó: HévíziTV

A bor kiválasztása a versenyeken már megszokott vak kóstolással történt. A neves hazai szakemberek egy elektronikus 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékelték a borokat. A pontozás során szoros versenyben 7 tétel került végül a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.A nyertes végül a Cezar Pincészet Kis Balaton-Nagy Borok Savignon Blanc 2021-es évjáratú fehér bora lett.Azon felül, hogy az ital egy teljes évig viselheti a megtisztelő címet, lehetőséget kap a négynapos augusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra is. A címhez járó díszes okleveleket április 30-án, a jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adják majd át.

A bor már forgalomban van, és hamarosan egy speciális díszcímkét is kap. Ezután megvásárolható lesz többek között a hévízi Tourinform irodában is.