Harmincnál is több fajta méz a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon

Forrás: MTI

 2019. december 02. 12:07

Harmincnál is több fajta mézet kóstolhatnak az érdeklődők a XII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon, amelyet december 6. és 8. között rendeznek a békési fürdővárosban.

Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, hogy a fő cél már a kezdetekkor - amikor még egy kis magánházban rendezték meg a fesztivált - is ugyanaz volt, mint ma: a méz népszerűsítése.

A fesztiválról ITT olvashatja el
az Ízes Magyarország kedvcsináló cikkét

Sokat léptek előre e téren, néhány éve a vásárlók csak az akác- és vegyes mézet keresték, a repceméz például eladhatatlan volt. Mára sokan keresik, mert tudják, hogy az az egyetlen mézfajta, amely lúgosít. A fesztiválon megismerik a látogatók a mézfajták egészségügyi hatásait is, és utána már tudatosan keresik a különböző termékeket - húzta alá.

Hozzátette, öt év alatt mintegy 50 dekagrammal nőtt az egy főre eső éves átlagos mézfogyasztás, ami így jelenleg egy kilogramm körül mozog.

Haász Ferenc elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően a fesztivál első napja a szakmának szól, előadásokat hallgathatnak meg a méhészek. Aznap felvonulnak a városban 19 mézlovagrend tagjai, akik közül többen határon túlról érkeznek, este mézlovagokat is avatnak a várban.

A fesztiválon megismerik a látogatók a mézfajták egészségügyi hatásait is, és utána már tudatosan keresik a különböző termékeket

Fotó: pexels.com

Szombaton a városi sportcsarnokban főként a mézeskalács-készítés bemutatására helyezik a hangsúlyt, lesz viaszgyertyaöntés és délután kihirdetik az Év kiváló magyar méze verseny győzteseit. A megméretésre csaknem 300 tétel érkezett.

A vasárnap a családokról szól, kifejezetten gyerekeknek szóló programokat szerveznek, még a Mikulást is várják az ingyenesen látogatható rendezvényre - mondta az egyesületi elnök.

A részletes program a www.gyulaimezfesztival.hu oldalon tekinthető meg.