Harmincöt helyszín világörökséggé nyilvánításáról dönthet az UNESCO

Forrás: MTI

 2017. június 30. 16:58

A világ 35 kulturális és természeti helyszínének világörökségi listára kerüléséről dönthet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága, amely szombattól ülésezik Krakkóban.

A július 12-ig tartó tanácskozáson hét természeti, 27 kulturális és egy vegyes helyszín nevezését vizsgálja meg a bizottság, emellett áttekinti a veszélyeztetett 55 világörökségi helyszín állapotát - olvasható az UNESCO honlapján.

Az idén a listára nevezett 35 helyszín között szerepel az indiai Ahmadábád óvárosa, az északnyugat-angliai Lake District (tóvidék) és a ghánai Mole Nemzeti Park. Angola és Eritrea először jelölt helyszínt a listára: az angolai Mbanza-Kongo óvárosa és az eritreai főváros, Aszmara is szerepel a jelöltek között. Magyarország idén nem jelölt helyszínt a listára.

A Lake District

Fotó: www.earthrandom.com

Több világörökségi helyszín állapotának vizsgálatakor arról dönt majd a bizottság, hogy a veszélyeztetett kategóriába kerüljön-e. Ezek között szerepel egyebek közt Bécs történelmi városközpontja, a brazil Chapada dos Veadeiros és Emas Nemzeti Parkok, a Kaliforniai-öböl mexikói részének szigetei és védett területei, a nepáli Katmandu-völgy, Pakisztánban a lahori erőd és a Salimar-kertek. Ausztria egy magasház építésével teszi kockára Bécs történelmi központját.

A veszélyeztetett világörökség listáján egyebek közt hat szíriai helyszín szerepel, köztük a harcokban súlyosan megrongálódott Aleppó vagy a részben lerombolt Palmüra.

Az UNESCO világörökségi listáján már 165 ország 1052 helyszíne szerepel, köztük 8 magyarországi helyszín, például Hollókő ófalu és környezete, a budapesti Duna-partok, a budai várnegyed, az Andrássy út vagy a tokaji történelmi borvidék kultúrtáj.

A listára kerüléssel az érintett országok kötelezettséget vállalnak a helyszínek védelmére és megőrzésére, a listán szereplés megkönnyítheti a pénzhez jutást a helyreállításhoz, a működtetéshez és az idegenforgalmi fejlesztéshez.