Három éves az MT Zrt. ausztriai turizmus-mozgalma

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. június 04. 18:22

Kereken három éve indította útjára Ausztriában a Magyar Turizmus Zrt. – eredetileg kísérleti jelleggel – a magyar diaszpóra körében meghirdetett turizmus-mozgalmát.

Az MT Zrt. bécsi képviselete által kezdeményezett turizmus-mozgalom az iroda becslése szerint középtávon, éves szinten 5-10 ezer pótlólagos osztrák vendégéjszakát generál a hazai szálláshelyeken, hosszabb távon pedig ennek háromszorosa a cél.

A rendhagyó kezdeményezés az elmúlt három esztendő alatt igazi közösségformáló és turisztikai értékesítés-ösztönző eszközzé vált. Az akció lényege, hogy az ausztriai magyarok osztrák ismerőseiknek ajánlják Magyarországot, mint turisztikai célországot, hogy ez által tovább növekedjen az osztrák vendégéjszakák száma Magyarországon, s közvetetten pótlólagos bevételhez juttassák a hazai turizmusgazdaságot.

A kezdeményezés három esztendeje óta több száz aktív „turizmus-nagykövet" sorakozott fel Ausztriában az osztrák zászló színei alapján Rot-Weiß-Rot in Ungarn (piros-fehér-piros Magyarországon, röviden RWRU) elnevezésű mozgalom mellett, hogy személyes ajánlásaikon keresztül népszerűsítsék Magyarországot és a magyarországi turizmust.

A mozgalom legfőbb kommunikációs platformja, az egyik legnépszerűbb közösségi portálon létrehozott profil (www.facebook.com/rwr.ungarn). Az átlagosan havonta százötvenezer (!) látogatóval rendelkező on-line fórumban rejlő lehetőséget jól mutatja, hogy segítségével rövid időn belül hatékonyan juttathatóak el aktuális turisztikai tippajánlók, amelyek konkrét ajánlatok alapján azonnali vendégforgalmat generálnak a magyarországi turisztikai szolgáltatóknál. Az idei turisztikai főszezon kezdete előtt 84 hazai szolgáltató (szállodák, fürdők, programgazdák, élményparkok, éttermek stb.) teljesen megújult kedvezményes turisztikai ajánlattal várja az Ausztriából Magyarországra készülő vendégeket.

A Magyar Turizmus Zrt. az osztrák piacon többek között a bécsi magyar nagykövetséggel, a Balassi Intézettel és az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalával, a Club Pannoniával, bécsi magyar katolikus egyházközösséggel összefogásban tovább népszerűsíti a kezdeményezést, amelyhez gyakran nyereményjáték is társul. Ausztriában ismert és elismert magyar származású művészek, színészek, sportolók is csatlakoztak a mozgalomhoz, s személyes ajánlásaikon keresztül reklámozzák hazánkat. Ugyancsak kvízjátékokon keresztül kaphatnak további értékes információt a mozgalomról a Szervusz Ausztria (www.szervuszausztria.hu) olvasói, ezzel is növelve a potenciális RWRU-nagykövetek számát.

 

Az elmúlt években rendszeresen meghívást kaptak a bécsi Nagy Magyar Turizmusnap elnevezésű szakmai rendezvényre az RWRU-nagykövetek, hogy ezáltal ők is értesülhessenek a legújabb hazai turisztikai attrakciókról, szolgáltatásokról. Az „Auf nach Ungarn" mottó alatt Linzben, Grazban és Bécsben megrendezett kulturális- és turisztikai fesztiválok az ausztriai magyarság találkozóhelyévé váltak. Az MT Zrt. címlistáján szereplő ausztriai magyarok június 10-re egy nagyszabású információs estre kaptak meghívást, amely során a turisztikai képviselet vezetője tájékoztatást ad a jövőbeni tervekről, s főszezonra készülve bemutatja a mozgalom mögött álló megújult turisztikai ajánlatokat és lehetőségeket.

A dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnöksége alatt futó „diaszpóra turizmus-mozgalom" hátteréről, működési mechanizmusáról, koncepciójáról, nemzetgazdasági hasznáról további információk az MT Zrt. ausztriai külképviseleti honlapján itt: http://at.gotohungary.com/mozgalom