Három fázisban újul meg a pesti alsó rakpart

Forrás: MTI

 2021. augusztus 17. 12:24

Három fázisban újul meg a pesti alsó rakpart - közölte a főpolgármester kabinetfőnöke keddi sajtótájékoztatóján a Országház Látógatóközpontja mellett zajló munkálatok helyszínén.

Balogh Samu elmondta: az első fázisban a Margit híd és a Kossuth tér közötti szakasz újul meg, amelynek már a 2017-es vizes világbajnokságra el kellett volna készülnie. Ezt az adósságot törleszti a főváros, befejezve azt a gyalogos sétányt, amely a belvárosból a Duna Arénáig ér majd - mondta.

A kabinetfőnök hozzátette: a fővárosi önkormányzat keze meg van kötve ebben az ügyben. A beruházáshoz ugyanis részben állami költségvetést használnak fel, amellyel december végéig el kell számolniuk, ellenkező esetben a forrás elveszne Budapest számára. Meg kellett tehát kezdeni és be is kell fejezni ezen a szakaszon a beruházást - mondta.

A második szakaszban Budapest egyik legveszélyesebb főnyomócsövének rekonstrukcióját végzik el, a mintegy ötvenéves főnyomócső élettartama végéhez ért, ami hatalmas kockázatot jelent - fogalmazott a kabinetfőnök, halaszthatatlannak nevezve a beruházást a főváros ivóvízellátásának biztonsága érdekében.

A pesti alsó rakpart középső része

Fotó: 123rf.com

"A fővárosnak a kormányzati elvonások és a szűkös anyagi helyzete miatt nincsen arra forrása, hogy kellő mértékben megújítsa a fővárosi közműhálózatot, így az ivóvízhálózatot sem" - fogalmazott.

Az augusztus 23-án a Lánchídtól északra induló beruházást a Fővárosi Vízművek saját forrásból valósítja meg - mondta, hozzátéve: a föld alatt zajló munkálatok újabb közlekedési korlátozást nem okoznak.

A harmadik fázisban valósul meg a RAK-PARK projekt, amelyet a kormánnyal közösen valósít meg a főváros. Hamarosan a végéhez ér a kiviteli tervekre kiírt közbeszerzés - mondta, reményét fejezve ki, hogy a szerződéseket is rövid időn belül meg tudják kötni.

A műszaki tartalmat, a részleteket, a projekt lebonyolítását a Budapest Fejlesztési Központtal közösen készíti elő a Budapesti Közlekedési Központ, a megvalósítást pedig a kormány vállalta.

A cél az, hogy jóval zöldebb legyen a pesti alsó rakpart, váljon igazi pesti korzóvá, több tér jusson a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak - mondta Balogh Samu.

Hozzátette: a beruházás leghamarabb jövőre kezdődhet el, a cél az, hogy a RAK-PARK projekt első üteme 2023-ra elkészüljön.

Kérdésre válaszolva a kabinetfőnök elmondta: a Blaha Lujza téren augusztus 9. és 19. között megduplázták a felújítási munkálatok sebességét, hogy csökkentsék az őszi korlátozások időtartamát, amikor már nagyobb a forgalom.