Három hónapig Pannonhalmán az Ernst-kódex

Forrás: turizmus.com

 2016. április 17. 10:40

A Szent Márton öröksége című konferencia zárónapján a Pannonhalmi Főapátság Főkönyvtárában megnyitották azt az időszaki kiállítást, amelynek keretében a Széchenyi Könyvtár egyik legféltettebb kora-középkori kincse az úgynevezett Ernst-kódex is megtekinthető.

Az egyedi kiállítás és a kódex facsimile-kiadása a Szent Márton-év keretében valósult meg, ugyanúgy, ahogy Sulpicius Severus Szent Márton életírásának első, teljes magyar nyelvű fordításának könyvbemutatója is.

 

A 12. század végén másolt Ernst-kódex valószínűleg a pannonhalmi scriptóriumban (másolóműhelyben) készült. Szent István kis és nagy legendájának legkorábbi másolatát, illetve Sulpicius Severus Szent Márton életrajzát, valamint rövidebb, a szentről szóló szövegeket is tartalmaz. Jelképes erejű, hogy az Ernst-kódex, ha csak három hónapig is, de anyamonostorában és azon belül az ország legrégebbi, ezeréves múltú könyvtárában vendégeskedik. Érdekesség, hogy az Ernst-kódex 1934 óta a nemzeti könyvtár tulajdona és még sosem adták kölcsön ilyen hosszú időre.