Három izgalmas hely Szilézia átalakult fővárosában

Szerző: Ovics Dana

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 29. 16:21

Az elmúlt években Katowice tekintélyes átalakuláson ment keresztül, hisz nem is olyan régen Szilézia szimbólumaként még olyan sztereotípiák fogságában vergődött, mint a nehézipar, a szén és az acél városa.

Az út, amelyet Katowice bejárt, és amellyel egy 2 millió lakosú, modern metropolisszá vált, egyúttal az egész Lengyelországban végbement átalakulást is példázza.

Katowice Felső-Szilézia legnagyobb városa, emellett Lengyelország fő ipari központja, ugyanakkor gazdag kulturális élet színtere színházakkal, a Sziléziai Múzeummal, a Sziléziai Filharmónikusokkal és a Spodek koncertteremmel. A városban érezhetően növekszik a turizmus, ezért annak, aki arra jár, ezt a 3 izgalmas látnivalót ajánljuk.

 

Sziléziai park – ahol bármely korosztály megtalálhatja a kedvére való programot

A Sziléziai Park egy rekreációs komplexum a lengyelországi Felső-Sziléziai Metropolisz központjában, Chorzówban. A parkot az 1950-es években alakították ki, mely korábban lepusztult iparterület volt, egy erősen urbanizált terület közepén.

Területén ma több tó, kerékpárút, vidámpark, stadion, állatkert és sok-sok más látnivaló található. A hely rendkívül jól karbantartott, igazán békés, rendezett, tiszta és nem utolsósorban gyönyörű.

A park összesen 6,2 négyzetkilométeres területen fekszik, közel kétszer akkorán, mint a New York-i Central Park.

A Sziléziai múzeum egy régi bánya létesítményeit hasznosítja újra

Fotó: Ovics Dana

Sziléziai múzeum – fantasztikus kialakítás, elképesztő kiállításokkal

Mivel Katowice történelme szorosan kapcsolódik a nehézipar és a bányászat világához, ezek a tevékenységek mesterséges tájak, ipari komplexumok és épületek nyomát hagyták maguk után, amelyek a város identitásának jeleként rögzültek a kollektív képzeletben.

Az új Sziléziai múzeum, amely a városközpont szélén található, egy régi bánya létesítményeit hasznosítja újra.

Az építészet önmagában is lenyűgöző. Rengeteg gyönyörű festmény, portré és szobor várja a művészetre éhes szemeket. A kiállítás változatos és lenyűgöző, erőteljes gazdag műtárgyakkal, képekkel és zenével.

Gyönyörű az egyházi művészet nagy gyűjteményét bemutató tárlat, de nagyon érdekes a bányászat és Szilézia történelme köré épülő, valamint az ország történelmét – a középkortól a második világháború borzalmain át egészen napjainkig – feldolgozó kiállítások is.

A bátrabbaknak lehetőségük nyílik felutazni a bányaakna tetejére, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra.

Érdemes fölfelé is nézni, ha a Mariacka utcán sétálunk

Fotó: Ovics Dana

Mariacka – az éjszakai élet központja

A pontosan 378 méter hosszú Mariacka utcát 1875-ben alakították ki, és három háztömbön át húzódik, mielőtt a Mária-templomnál ér véget, ahonnan az utca mai nevét is kapta. A Mariacka utcát 2008-ban sétálóutcává átalakították, és új lámpák, padok, és modernebb esztétikai megoldások kaptak helyet.

A Mariacka nemcsak a város bárokkal teli fő útja, hanem a környező terület vonzásköre is, amelyet kocsmák, klubok, kávézók és éttermek sokasága népesít be. Számos különböző stílusú bár és étterem közül választhatnak az idelátogatók. Ez az élettel teli utca hétköznap is tele van a helyiekkel, akik általában nagy csoportokban lazítanak együtt.

A kocsmakultúra kedvelőinek mindenképp érdemes itt több helyre is beülniük egy-egy italra.