Három szlovák város az ECOC 2026 finisében

Forrás: turizmus.com

 2021. március 10. 11:17

2026-ban Szlovákiának másodszor nyílik lehetősége elnyerni az Európa Kulturális Fővárosa (ECOC) címet, melyet évente egy városkettősnek, illetve -hármasmak ítélnek oda. Szlovákia 2026-ban az ECOC projekt révén Finnországgal fog együttműködni – írja hírlevelében a Szlovák Turisztikai Képviselet.

Mint ismert, Kassa városa 2013-ban viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet, Marseille francia várossal egyetemben.

Az Európai Kulturális Főváros projekt fő gondolata az (volt), hogy a kiemelt városok ezáltal Európa kulturális életének központjává váljanak/lehetnek. A projekt a kultúrának és a művészetnek köszönhetően elősegíti a kiválasztott városok életminőségének javítását és az összetartozás érzésének erősítését.

Az ECOC 2026 cím elnyerésére nyolc szlovák város pályázott – Besztercebánya (Banská Bystrica), Galgóc (Hlohovec), Túrócszentmárton (Martin), Nyitra (Nitra), Eperjes (Prešov), Trencsén (Trenčín), Nagyszombat (Trnava) és Zsolna (Žilina).

A kiválasztás utolsó szakaszába három város − Nyitra, Trencsén és Zsolna − jutott tovább.

Nyitra, Trencsén vagy Zsolna lehet 2026-ban Európa Kulturális Fővárosa

Fotó: Szlovák Turisztikai Képviselet

Nyitra városa kiemelkedő potenciális lehetőségként tekint négy közösségi lakótelep létrehozására, amelyek közösségi rendezvények, műhelyek vagy az ökooktatás megvalósításának központjaiként/helyszíneiként működhetnek, illetve a Nappali elnevezésű projekt koncepciójára, amely városi klubházként működhet.

Trencsént aktív kulturális nagykövetek mutatják be, akiknek feladata lenne elsősorban a polgárok tájékoztatása és bevonása a város kulturális eseményeibe, valamint a trencsénteplici Machnáč gyógycentrum („gyógyház”) megmentése céljából kifejtett aktivitásba, amelyet a város a művészek alkotótereként kíván felhasználni.

Zsolna kulturális nyitottságát és aktív polgári részvételét különösen Christian Potironnak köszönheti, aki 20 évvel ezelőtt Párizsból költözött a városba, hogy segítsen felépíteni a Stanica kulturális központot.

A nevezett jelenlegi terve a város köztereinek fejlesztése.

A jelöltséget nem propagandának tekinti, hanem a nemzetközi együttműködés lehetőségének, és a kulturális misszió mellett fontosnak tartja a város történeti öröksége üzenetének közvetítését is.