Háromezer kilométeres túraútvonal készült el Chilében

Forrás: MTI

 2018. szeptember 28. 13:46

Tizenhét patagóniai nemzeti parkot összekötő, látványos és 2800 kilométer hosszú túraútvonal készült el Chilében.

A Puerto Montt városától a Horn-fokig tartó túraút ötlete a Tompkins Conservation alapítványtól származik, amelyet Douglas Tompkins amerikai milliárdos hozott létre - adta hírül a BBC hírportálja.

Az alapítvány tavaly hatalmas földterületet adományozott a chilei kormánynak. Az adomány segítségével jött létre a 17 nemzeti park hálózata és az új túraútvonal, a La Ruta de los Parques de Patagonia.

Ilyen és hasonló tájakon vezet a túraútvonal

Fotó: parquepatagonia.org

Az alapítvány nemcsak nemzetközi hírnevet akar az országnak "a világ legfestőibb túraútvonalával", hanem a természetvédelmen alapuló gazdasági fejlődés alapjának is tekinti - mondta Carolina Morgado, a szervezet igazgatója.

Az új útvonal három létező turistautat foglal magában, a Déli utat, a Patagóniai csatornákat és a Világ vége nevűt. A gyéren lakott terület tavairól, folyóvizeiről, valamint gazdag növény- és állatvilágáról híres.

A turistaút-hálózat weboldala közlekedési és szállástanácsokkal is szolgál, megtalálható rajta több mint 50 GPS-alapú, letölthető rövidebb túra. Tompkins, a lelkes környezetvédő és sportszermárka-alapító 2015-ben vesztette életét kajakbalesetben Chilében.

Az üzletember hatalmas földterületeket vásárolt meg Chile déli részén és Argentínában, hogy megvédje természeti kincseiket. Özvegye, Kristine McDivitt Tompkins tavaly márciusban írt alá szerződést a chilei kormánnyal, amelyben a földeket az országnak adományozta, hogy egy nagyjából Svájc méretű nemzetipark-hálózatot hozzanak rajtuk létre. Az alapítvány szerint a szerződés az "eddigi legnagyobb földadomány, amit magánszemély egy államnak tett".