Háromezer látogatót és több tízezer online nézőt vonzott az idei Világsakkfesztivál

Forrás: turizmus.com

 2022. október 10. 14:12

Október 8-án a sakk ünnepe töltötte be a Magyar Nemzeti Galériát Polgár Judit nyolcadik Világsakkfesztiválján, amelyre tizenöt országból érkeztek előadók.

A fesztiválra több mint háromezren látogattak el és tízezrek követték online az eseményeket. A sakk ünnepe a tengerentúlig is eljutott: egész New York követhette a Time Square hatalmas kivetítőjén minden idők legjobb női játékosának nyertes lépéseit egy ikonikus játszmából a jelenlegi világbajnok ellen. Idén a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy felhívják a társadalom figyelmét a lányok szerepének fontosságára a különböző tudományos területeken.

"Fontosnak tartom, hogy a lányoknak legyen lehetőségük szabadon választani. Ne szűkítsük le előttük a területet. A tehetségem kibontakozásában a teljes szülői támogatásnak kulcsszerepe volt. Szeretném, ha a tudományos érdeklődést a társadalom a lányok esetében is természetesnek venné, amihez ösztönzésre és jó példákra van szükség" – mondta Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója.

A NATE (Nők a Tudományban Egyesület) és a fesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley Smartiz programja ​a lányok természettudományos, informatikai és műszaki területeken való elhelyezkedését támogatja. A résztvevők Emily Hofer egyetemi tanuló és édesapja, Eric Hofer személyes történetén keresztül közelebbről megismerhették a program nyújtotta lehetőségeket.

Idén több mint háromezren látogattak el a fesztivál helyszínére, a Magyar Nemzeti Galériába

Fotó: Onion Creative

Az inspiráló előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a családok betekintést nyerhettek a Polgár Judit Módszerbe, melynek célja a 4 és 10 év közötti gyermekek játékos, inspirációs alapú komplex képességfejlesztése a sakk segítségével, a hagyományos oktatás keretein belül. Az interaktív felnőtt- és gyermekprogramok, valamint a kézműves foglalkozások mellett a résztvevők többek között kipróbálhatták a robotprogramozást, a Morgan Stanley Chess Caféban tehetségfelmérésen vehettek részt a gyermekek, míg a fesztivál “klasszikus” programján, a szimultánon Polgár Judittal és a sakkolimpikon és korosztályos világbajnok Gaál Zsókával mérhették össze tudásukat a látogatók.

2024-ben Budapest ad otthont a sakkolimpiának. Ehhez kapcsolódóan a szervezők vegyes páros csapatokkal “hand and brain” tornát rendeztek a jelen és a közelmúlt kiemelkedő játékosai, például, a világranglista 7. Anish Giri részvételével, amelyet a Team Dracarys (Polgár Zsófia és Yona Kosashvili) nyert meg.

A fesztivál keretein belül tartották meg az Európai Sakkszövetséggel (European Chess Union, ECU) közösen a “Sakk az oktatásban” nemzetközi konferenciát.