Háromezren túráznak a Mátra Egylet alapítójának emlékére

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. április 10. 17:08

Az előzetes regisztrációs adatok szerint április 13-án háromezer résztvevője lesz a Hanák Kolos Emléktúrának a Mátrában.

Az egykori neves jogászra, a Mátra Egylet alapítójára emlékeznek ezzel a közös találkozóval. A róla elnevezett turistaegyesület elnöke, Molnár Tamás arról tájékoztatott, hogy az elmúlt időszakban, évről évre nőtt a túrára jelentkezők száma. A tavalyin például 2600-an vettek részt, a mostani megmérettetésre viszont az eddigi legtöbb érdeklődővel számolnak.

Kékestetői panoráma, ahonnan 36 kilométeres  távra startolnak a túrázók

 

Az ország különböző részeiből érkező turisták négy távon indulnak. A leghosszabb, 55 kilométeres úton részt vevők Sirokból, a Kőkútpusztai Közösségi Ház elől rajtolnak. Ez lesz a Mátrabérc-túra. A Kékestetőről startolók 36 kilométert tesznek meg a célig. A Galyatetőről – a Galya Turistacentrumtól – indulók úgynevezett Muzsla túráján 26 kilométer lesz a táv. A negyedik egy belépő szintű teljesítménytúra, az úgynevezett Koncsúr-kör lesz, amely 14 kilométer hosszúságban Szurdokpüspökiből indul és oda is érkezik vissza a teljesíteni vágyók. A szakemberek egyébként ezt a Mátrabérc -túra legkisebb „testvérének” nevezték el, és felnőtteknek, fiataloknak egyaránt ajánlják.

A feltételek alapján mind a négy távon indulóknak egy közös célt kell teljesíteniük, hogy mindannyian elérjék Hanák Kolos egykori szülőfaluját, a Nógrád megyei Szurdokpüspökit.

Az egyesület elnökétől azt is megtudtuk, hogy a rendezők a nevezési díj keretében térképes útvonalleírást, a távok teljesítése közben pedig többször, valamint a Szurdokpüspöki célállomáson is frissítőt italt és kalóriapótlást biztosítanak a résztvevőknek. Azok a turisták, akik a szintidőn belül érkeznek a célba, kitűzőt és oklevelet, a szintidőn túl teljesítők pedig emléklapot kapnak.

Hanák Kolos családjának sírkertje Szurdokpüspökiben

Fotók: Mentusz Károly

A túrázókat autóbuszok kísérik majd annak érdekében, hogy az esetleg megsérült, vagy erejük fogytán levőket ellássák, és a célpontba szállítsák. A túrán résztvevők a rajthelyszíneken nevezhetnek.

Kapcsolódó cikkek