Hárommilliárd forintból fejlesztik a Gyulai Várfürdőt

Forrás: MTI

 2021. január 13. 13:44

Kapacitásbővítésre és szolgáltatási színvonalának javítására csaknem 2,9 milliárd forint támogatást kap a Gyulai Várfürdő, amely az összeget saját költségvetéséből 280 millió forinttal egészít ki. A beruházás 2023 végére fejeződhet be.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Kun Miklós vezérigazgató kifejtette, a tervek szerint 2022 őszén induló beruházás során duplájára növelik a  gyerekparadicsom területét és új élményinstallációkat szereznek be, amelyekkel elsősorban a gyerekes családoknak, mint az egyik fő látogatói körnek kedveznek.

Átalakítják és növelik a termálvizes medencék felületét, amellyel a fürdő másik fő célcsoportját, a gyógyulni vágyó idősebb korosztályt célozzák meg.

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Görgényi Ernő, Kovács József és Kun Miklós

Fotó: Görgényi Ernő / Facebook

A fejlesztés harmadik része a főépület átalakítását jelenti, ott egy medical wellness központot hoznának létre a vendéglátóterek és öltözők bővítése és fejlesztése mellett.

Ezáltal négy évszakossá tehető a fürdő, és az itt töltött vendégéjszakák száma is növelhető 3-4 napról akár két hétre is – közölte Kun Miklós.

Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a beruházás során átalakítanák a jelenleg a várfürdőben zajló reumatológiai szakrendelést is. A kezelések maradnának a jelenlegi helyükön, a vizsgálat és a gyógytorna azonban beköltözne a kórház területére.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a fürdő fejlesztése magával húzza a városban lévő szálláshelyek további fejlődését is.

Görgényi Ernő polgármester szavai szerint a beruházás révén a várfürdő középtávon is a régió egyik első számú turisztikai attrakciója maradhat.

Hozzátette, 2017-ben kezdték el a létesítmény hosszú távú fejlesztési stratégiájának kidolgozását, amely az alapja lett a most elnyert támogatásnak.

Az MTI kérdésére Kun Miklós elmondta, a vírushelyzet és a nyári szezonban a Romániából érkező vendégek kiesése miatt csak 60-65 százaléka volt a nyári vendégszámuk a szokásosnak. Pontos számaik még nincsenek, de  2020-at várhatóan 300 millió forintos veszteséggel zárják – közölte.

Hozzátette, 75 százalékos készültségű a jelenleg a fürdőben zajló energetikai beruházás, amelyre több mint 220 millió forint európai uniós támogatást nyertek el. Tavaszra várhatóan teljesen befejeződik a 25 méteres uszoda átalakítása és felújítása, a nyílászárócsere, a homlokzati hőszigetelés és a mozgássérültek számára zajló fejlesztések.