Háromnapos szezonnyitó a hosszú hétvégén a Gemencben

Forrás: MTI

 2015. április 29. 18:51

Háromnapos programsorozattal, gyalogos, kerékpáros és hajókirándulásokkal várja a természetbarátokat a hosszú hétvégén a gemenci erdőgazdaság a hagyományos ökoturisztikai szezonnyitón.

A Gemenc Zrt. péntektől vasárnapig tucatnyi programot kínál a látogatóknak, akik az új kéktúraútvonal gemenci szakaszait is bejárhatják. A hétvégén naponta kétszer indul nosztalgiavonatokkal a Rezét gőzmozdony Pörbölyről a Gemenc-Dunapartra. Ugyancsak  pénteken nyílik meg az az újonnan kialakított erdei kerékpárút, ami Pörböly és a bajai gemenci vándorpont között halad nyolc kilométeren; a kerékpárosok egy húsz kilométeres körutat tehetnek túravezetővel, az útvonal visszafelé érinti az ártéri erdő új nevezetességét, a Magyarországon eddig ismert legnagyobb törzsátmérőjű fát is.

Szintén a kéktúraúton halad a Rezéti-erdőben péntekre hirdetett gyalogos kirándulás és a Malomtelelőnél kialakított, a gemenci ártér állat- és növényvilágát   bemutató, interaktív Molnárka-tanösvényen is lehet majd túrázni. Több hajóút indul pénteken és vasárnap az erdő keselyűsi kapujától megközelíthető Gemenc-Dunapartról, illetve a bajai vándorpontról.
A hétvégén az erdei vasút megállóinál látható erdészeti, méhészeti és halászati kiállítások mellett lesz solymász- és kutyabemutató, kézműves foglalkozás. Újdonság, hogy az erdei vasúton a kerekes székkel közlekedők már akadálymentes kocsiban utazhatnak, a pörbölyi Ökoturisztikai Központban pedig baba-mama szoba várja a kisgyermekes családokat.