Hárslevelűek éjszakája Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2016. május 11. 16:36

Kimeríthetetlen a Kárpát-medence szőlőfajta-gazdagsága. Szinte mindegyik szőlőfajta, illetve a belőlük készített bor megér egy misét – vagy legalább egy éjszakát...

Május 26-án (csütörtökön) már harmadik alkalommal rendezik meg a Hárslevelűk Éjszakáját, ezúttal a Vajdahunyadvárban. A rendezvényen 20-30 borászat több mint 50 illatos hárslevelűjét mutatják be, kellemes, történelmi környezetben.

A Mezőgazdasági Múzeum melletti román épület kerengője és a hozzá tartozó tanácsterem jó helyszínnek ígérkezik, hiszen oldalt nyitott, ám felülről fedett, ezért jó idő esetén egy hangulatos kóstolóhelyszín, de eső esetén sem kell elhalasztani a rendezvényt.

A szerdai „hárslevelűs" sajtóbemutatón olyan borászatok mutatkoztak be, mint a Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet, a Kikelet Pince, a Gizella Pince, a Patrícius Borház, illetve Györgykovács Imre pincészete.

A szakemberek szerint a hárslevelű illatos, de nem muskotályos vagy parfümös. Illatjegyeiben hársméz, szelídgesztenye, virágpor és szegfű fedezhető fel. Löszös talajon inkább lágyabb és virágosabb, míg vulkanikus talajon intenzívebb savérzetű és inkább mézes illatú bort ad, de e jegyeknél jóval többet és jóval gazdagabban is fel tud mutatni. Levele ép, kerek; fürtje igen hosszú, laza szerkezetű; bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodik. Októberi érésű, szárazságra, téli fagyokra és rothadásra egyaránt érzékeny fajta. Több magyar borvidéken termelik, de leginkább a Tokaji borvidék jellemző fajtája, ahol a furminttal együtt a tokaji borkülönlegességek alapját is adja.