Hat érdekesség, amit nem tudott Budapest belvárosáról

Forrás: turizmus.com

 2017. március 30. 16:48

Budapest belvárosában olyan izgalmas helyeket is rejtenek az utcák, amelyekről a legtöbb ott lakó sem hallott még. Íme néhány.

Budapesten az üzletek, szórakozóhelyek és vendéglátó egységek gazdag kínálata mellett olyan izgalmas helyeket, galériákat és történelmi emlékeket is rejtenek az utcák, amelyekről a legtöbb ott lakó sem hallott még. Íme néhány.

1. Híres patikaépület a Király utcában

A szórakozni vágyó fiatalok körében hatalmas népszerűségnek örvendő utca nem csak jobbnál-jobb vendéglátóhelyekkel dicsekedhet, hanem az 1813-ban épült Gömöry-házzal is. A 12-es szám alatt található klasszicista lakóházat Pollack Mihály tervezte Gömöry Károly számára, amelyben egykor fényűző berendezésű patika működött. Mára az egyik nagy gyógyszercég költözött az épületbe, amelynek egykori patikaberendezését az Orvostörténeti Múzeumban csodálhatják meg az érdeklődők.

Király utca

2. Vezérezredes lakott a Ráday utcában

Az I. világháború alatt a rádiós katonai rejtjelezésben kiemelkedő, osztrák származású Pokorny Hermann a béketárgyalásokat követően az If kávézóval szemközti bauhaus épületbe költözött, amelyet a február végén megrendezett Idegenvezetők Világnapja résztvevői is megtekinthettek. Hermann egyébként a II. világháborúban Budapest ostromakor a szovjet csapatokhoz jelentkezett szolgálatra, majd tevékenységéért 1945-ben kiérdemelte a nyugállományú vezérezredesi rangot.

Ráday utca

3. Kézműves férfi cipőüzlet a bevásárlóutcában

A Rozsnyai cipőüzlet a Váci utcából nyíló Haris-közben található. Rengeteg apró elemből is állhatnak azok a személyre szabott, divatos, elegáns és kényelmes férfi lábbelik, amelyeket a családi vállalkozás keretében kézzel készítenek immáron több, mint 30 éve.

Váci utcai részlet

4. Pazar palota a Lipótvárosban

Lenyűgöző látvány fogadja mindazokat, akik a Falk Miksa utca 13. szám alá látogatnak el. Az elegáns, ötemeletes, sarokkupolás bérpalotát Fodor Gyula építész tervezte. A tágas előtérben a bejárati kovácsoltvas kapu felett színes ólomüveg betétek, márvány falburkolat és régi lakónévjegyzék is látható. A házban található Haas János lakás galériája is, aki az igazi és színvonalas modern magyar művészet elkötelezettje. A Képzőművészek Új Társasága művészcsoport alkotóit igyekszik bemutatni a szakmai és művészetszerető közönségnek, műértéssel, közvetlen, természetes hangon.

5. Galériák a Bartók Béla úton

Az egykori buszállomás helyén található Tranzit Art Caféban lehet kapni kávét, üdítőitalt miközben a vendégeket körbeveszi a művészet. A pályaudvarról jövet-menet, keresztben-hosszában ugyanis egy a közös, ez pedig a kultúra. Innen indulhatunk portyázni fel a Gellért-hegyre: a Ménesi úti művész korzón kaptathatunk Molnár C. Pál műterméhez vagy a Gellért-hegyi műteremházhoz. Innen karnyújtásnyira a Feneketlen-tó környékén élő Bráda Tibor festőművész műtermét kereshetjük fel. A Gellért tér irányába pedig Gross Arnold „mütyürfestő" és Csontváry emlékét idézhetjük fel.

Bartók Béla út

6. A múlt néma tanúja: a szökőkút

A Liszt Ferenc tér 10. bérházának udvarán álló szökőkút néma tanúja a tér folyton változó arculatának. 1885-ban még az egymással szemben felállított – az Operát és az Andrássy utat is tervező Ybl Miklós - szökőkútpárja biztosította üdítő vizét a polgároknak a sugárút által kettéosztott sétatéren, de a két parkot díszítő szökőkutakat később lebontották. Az északon álló helyére 1921-ben Jókai szobrát állították és a mögötte elterülő részt Jókai térnek nevezték el. A másik parkrész 1907-ben a Zeneakadémia átadásakor Liszt Ferencről kapta a nevét. A déli szökőkút helyén több szobor váltotta egymást az idők során. A városlakók, turisták felüdülésére ma pedig már egész nyáron zöldellő sziget alakult a kávézókkal, éttermekkel keretezett tér közepén. Míg kívül a zsongás, a 10. számú ház udvarán a sétatér egykori szökőkútja csöndben őrzi a békebeli idők hangulatát.

Liszt Ferenc tér

A Red Lemon Média összeállítása.