Hat év csúszással, dupla áron készült el a berlini Múzeumsziget új kapuja

Forrás: turizmus.com

 2019. július 15. 12:55

Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát, amelyet egyesek az építési költségek emelkedése és az épület formája miatt a világ legdrágább ruhatárának csúfolnak.

A James Simon Galériát Angela Merkel német kancellár nyitott meg.

Az építkezést számos bírálat érte, mert a beruházás az eredetileg tervezett 71 millió euró helyett csaknem kétszer annyiba, 134 millió euróba (mintegy 43,6 milliárd forint) került. A David Chipperfield sztárépítész által tervezett épületnek ráadásul már hat évvel ezelőtt el kellett volna készülnie.

A James Simon Galéria több mint 4000 négyzetméteres kiállítóterülettel rendelkezik és egy előadóteremnek is otthont ad. Legfontosabb funkciója, hogy mostantól a szigeten található összes múzeum bejárataként szolgáljon, ezért sokan a párizsi Louvre előtti üvegpiramishoz hasonlítják, míg mások az építési költségek emelkedése és az épület formája miatt a világ legdrágább ruhatárának csúfolják.

A német sajtó egy része szerint viszont az új épület nem más, mint a Múzeumsziget 180 éves fejlődésének záróköve.

Legfontosabb funkciója, hogy a szigeten található összes múzeum bejárataként szolgáljon, ezért sokan a párizsi Louvre előtti üvegpiramishoz hasonlítják

Fotó: www.smb.museum

A galéria a korábbi raktárház területére került, az épületre egy tartóelem emlékeztet a Neues Museumba vezető átjáróban. A hatalmas faoszlop az építkezés egyik fő problémáját is jelképezi: a jégkorszakban jelentkezett kimosódás miatt a stabil alap megteremtése érdekében 1200 cölöpöt kellett búvároknak leverniük az iszapos berlini talajba.

A galéria kőtalapzata magasan a csatorna vonala fölé emelkedik. Közvetlenül a vízparton egy sor vékony oszlop uralja az épület megjelenését. Széles lépcsősor vezet a fénnyel elárasztott előcsarnokba, ahonnan a jegypénztárakhoz, a ruhatárakhoz, a kávézóhoz, a szuvenírbolthoz, a nagy auditóriumhoz és a kiállítóhelyhez vezet az út.

Az épületet James Simon zsidó származású német vállalkozóról és műgyűjtőről nevezték el, aki a XIX. század második felétől 1932-ben bekövetkezett haláláig mintegy 10 ezer műtárgyat adományozott a berlini múzeumoknak, és ezzel Németország egyik legnagyobb művészeti mecénása volt.