Hatalmas vihar csapott le a Tátrában

Forrás: MTI

 2019. augusztus 22. 17:47

Egy hirtelen kitört viharban négyen életüket vesztették, 89-en megsérültek a lengyel Tátrában. A vihar elérte a Tátra szlovák részét, ott egy turista halt meg, többen megsérültek.

Helyi források szerint a villámcsapás által sújtottak közül négyen – két gyerek és két felnőtt – nem élnek. Piotr Cwik kis-lengyelországi vajda a tátrai üdülőközpontban, Zakopanéban csütörtök délután összeült válságstáb első ülése után a sajtóval közölte: 89 embert a térségbeli kórházakba szállítottak. A sebesültek száma valószínűleg még nem végleges.

Válságstábot állítottak fel Zakopanéban

Fotó: Wikimedia Commons

Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka korábban arról tájékoztatott, hogy több mint 10 embert ért villámcsapás a Wielki Giewont (Nagy-Giewont) hegycsúcs környékén. Emellett további, villámcsapás okozta halálesetekről is tudomást szereztek a hegység más pontjain.

A Nagy-Giewont csúcsán 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak.

A Wielki Giewont hegycsúcs, ahol a vihar tombolt

Fotó: Wikipedia

A TVP Info szerint a vihar idején Giewont környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a sérültek között gyermekek is vannak, a hegyen délelőtt akár 5 ezren is túrázhattak.

A mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat vetettek be, riadóztatták a térségbeli mentőszolgálatokat.

„A helyzet nagyon súlyos” – közölte Jan Krzysztof.

A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, az előrejelzések viszont viharra figyelmeztettek. Ennek ellenére is sokan indultak hegyi túrára.

A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek mintegy 500 méter mélységben.

Közben kiderült, hogy a vihar Szlovákiába is eljutott:

egy túrázó meghalt, ketten megsérültek, amikor a Tátra szlovák oldalán több helyütt villámcsapások érték őket csütörtökön – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a hegyi mentő szolgálatra hivatkozva.

A halálos áldozattal járó tragédia a hegység nyugati részén, a Baníkov-csúcson történt, légvonalban mintegy tíz kilométerre a lengyelországi Wielki Giewonttól.