Határ menti együttműködési program indult Románia és Ukrajna között

Forrás: MTI

 2023. február 14. 12:32

Egy Bukarestben szervezett konferenciával elindult kedden az ukrán-román Interreg NEXT határ menti együttműködési program, amelyre a két ország 54 millió euró vissza nem térítendő támogatást kap az Európai Uniótól.

Az uniós normák ukrajnai meghonosítását segítő kohéziós programban az egészségügyi ellátás, az oktatás és a turizmus fejlesztését célzó projektekkel lehet részt venni.

A program ugyanakkor az éghajlatváltozáshoz történő jobb alkalmazkodást és katasztrófamegelőzést szolgáló fenntartható megoldásokat is támogat.

Az uniós forrásokat a nemzeti hozzájárulásokkal egészítik ki - közölte a projektet Románia részéről előkészítő és lebonyolító fejlesztési minisztérium.

Az Interreg NEXT forrásokra román oldalon Szatmár, Máramaros, Botosani, Suceava és Tulcea megye, ukrán oldalon pedig Kárpátalja, az Ivano-frankivszki, Csernyivci és Odesszai terület lakosságát szolgáló projektek pályázhatnak.

Tavaly novemberben fogadták el az Interreg NEXT Magyarország-Szlovákai-Románia-Ukrajna programot

Fotó: 123rf.com

 

Az Európai Bizottság tavaly novemberben fogadta el a határokon átnyúló együttműködést támogató, Interreg NEXT Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna programot, amelynek keretében több mint 66 millió euró áll rendelkezésre az Ukrajnával folytatott, határokon átnyúló együttműködés céljaira.