Hatezer fős konferencia jön Budapestre

Forrás: MTI

 2019. április 02. 10:34

Idén szeptemberben újra Budapesten rendezik az ITU Telecom World 2019 távközlési konferenciát, amelyre 5-6000 résztvevőt várnak.

Az esemény megszervezéséről szóló megállapodást Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár Hou-lin Csaóval, az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesületének (ITU) főtitkárával írta alá hétfőn Budapesten.

Hou-lin Csao a megállapodást követően hangsúlyozta: Magyarország az ITU alapító tagja között van, Budapest pedig már otthont adott egy sikeres ITU Telecom World távközlési konferenciának 2015-ben.

Az idén szeptember 9. és 12. között megrendezésre kerülő tanácskozásra a világ 130 országából mintegy 5-6 ezer vállalati képviselő és több mint 200 kormányzati és iparági vezető részvételére számítanak, valamint nagyjából 30-50 miniszter megjelenésére - ismertette.

Hou-lin Csao, az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesületének (ITU) főtitkára és Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár az ITU Telecom World 2019 konferencia megrendezéséről szóló megállapodás aláírásán

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

 

A magyar kormány örömmel vállalta az ITU Telecom World 2019 konferencia megrendezését, a részt vevő országok száma is mutatja a tanácskozás jelentőségét - közölte Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár.

Hozzátette: a rendezvényt Hungexpo Budapesti Vásárközpontban tartják, ahol a konferenciával együtt kiállítás is lesz, ezt a részét a magyarok ingyenesen látogathatják majd.

Hou-in Csao az ITU Telecom World 2019 konferencia fő témái közé sorolta a felhő alapú megoldásokat, az okosvárosokat, a dolgok internetét (IoT) és az 5G fejlesztését. Központi téma lesz még a közös innováció, a mesterséges intelligencia (AI), vagy digitális pénzügyi szolgáltatások - sorolta.

Sztáray Péter államtitkár közlése szerint a rendezvény fő témája az innováció és a konnektivitás lesznek. Ismertetése szerint a kiállítás jó lehetőség a magyar kis-, és közepes vállalatok globális bemutatkozására, ahogy fiatal újítóknak is lehetőséget adnak.

Fontosnak nevezte a határon túli magyarság bevonását, mintegy 800-1000 határon túli magyar egyetemista, fiatal cégvezető, szakértő részvételét is támogatják.

Az ITU Telekom World kormányok, vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások legfontosabb infokommunikációs rendezvénye, amely egyedülálló nemzetközi platformot biztosítva, összehozza a fejlett és fejlődő piacokat, az állami és magán szektor vezetőit, az infokommunikációs technológia iparági képviselőit.

Az ITU az ENSZ legfontosabb infokommunikációs területen működő, globális intézménye, amelynek feladata a nemzetközi távközlési együttműködés segítése, Magyarország alapító tagja a 193 tagállamot tömörítő nemzetközi egyesületnek. 2018-ban Magyarországot beválasztották az ITU döntéshozó testületébe, a 48 tagú tanácsba.