Hatmilliárdból újulnak meg kőszegi egyházi épületek

Forrás: MTI

 2020. november 05. 15:06

Több mint 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással újulhat meg hét, a római katolikus egyház tulajdonában lévő, történelmileg és építészetileg is jelentős értéket képviselő épület Kőszegen.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Vas megyei városban a sajtótájékoztatón elmondta: kormányhatározat született arról, hogy a támogatásból Kőszegen folytatódik a Jézus Szíve-templom felújítása, megújulhat a Szent Vér-kápolna, az egykori kőszegi szegényház épülete, a Szent Jakab-templom, a Szent Imre-templom, a Kálvária-templom és a Verbita rendház.

Az államtitkár elmondta: a templomok, az egyház tulajdonában és kezelésében lévő sokszor több száz éves épületek olyan turisztikai célpontok is, amelyeket az emberek vallási meggyőződésüktől függetlenül is szívesen keresnek fel, néznek meg egy-egy településen.

Hét, történelmileg és építészetileg is jelentős egyházi épület újul meg Kőszegen

Fotó: MTI/Varga György

Székely János, szombathelyi megyés püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy szinte az utolsó pillanatban történik a kőszegi Jézus Szíve-templom megmentése, hiszen az épület beázó teteje miatt a festett vakolat is erősen rongálódott és a templom teteje is dőlni kezdett, ezért sürgős beavatkozásra van szükség.

Szólt arról is, hogy az 1400 körül gótikus stílusban épül Szent Jakab-templom és a mellette álló 1618-ban reneszánsz stílusban épült Szent Imre-templom is nagy kincsei a városnak, ezek szavai szerint szintén rászorulnak a felújításra, csakúgy, mint a temetőben lévő Kálvária-kápolna.

Az egykori szegényház épületéről a püspök azt mondta: rászoruló családok számára átmeneti otthont szeretnének működtetni benne.

A Verbita rendházról Székely János azt emelte ki, hogy jelenleg is lelkigyakorlatos házként működik és a Kőszegre érkező turistáknak is szállást kínál.

Básthy Béla polgármester úgy fogalmazott: „történelmi léptékű” városmegújítás és városfejlesztés zajlik Kőszegen.

Kapcsolódó cikkek