Hatvan balatoni szabadstrand szolgáltatásairól készült körkép

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 06. 12:38

Sok balatoni szabadstrand nagyobb választékban és jobb minőségben kínál szolgáltatásokat, mint egyes fizetős strandok – derül ki egy friss, teljes körűnek tekinthető összeállításból.

Hatvan balatoni szabadstrandról készült részletes információkat felvonultató, önálló lap a Balatontipp.hu oldalán. Az összeállításból nemcsak azt tudhatjuk meg minden egyes szabadstrandról, hogy milyen állapotban van, hogy lehet megközelíteni, mibe kerül a parkolás és milyen szolgáltatások érhetők el, hanem a vendéglátóhelyek árairól is kapunk tájékoztatást.

A körképből az is kiderül, hogy a legnagyobb nyílt vízparti szakasszal rendelkező balatoni szabadstrand a 4200 méter hosszú Siófoki Aranyparti strand. Igaz, a hivatalos dokumentumok szerint ennek csak egy 1500 méteres szakasza “kijelölt fürdőhely”, de a gyakorlatban ezt a strandolók nem nagyon vehetik észre – írja az oldal.

A sor másik végén a legrövidebb nyílt vízparttal a balatonkeresztúri Vitorlás utcai strand rendelkezik, ahol a nádas egy 2-3 méter széles nyílásán át vezető stégen lehet a vízhez jutni. Igaz, itt büfé nincs, de a parton bőven van hely a napozásra, pihenésre, játékra, és egy mobilvécét is felállítottak. Ilyen egyszerű szabadstrand csak néhány van. A szabadstrandok többsége minden alapvető szolgáltatást biztosít a strandoláshoz, sok közülük nagyobb választékkal és jobb minőségben, mint egyes fizetős strandok – állítja a lap.

A Balatontipp Szabadstrandok oldalán található linkeken túl interaktív térképen, az elhelyezkedésük alapján is kiválaszthatjuk a nekünk tetsző strandokat.

Az egyik legolcsóbb és legszebb a balatonőszödi szabadstrand, ahol még a parkolás is ingyenes

Fotó: Győrffy Árpád

Jelentős eltérések a strandmenü áraiban

Az oldalon szerepel egy részletes körkép is a tipikusnak mondható “strandmenü” árairól – ezek azok a termékek, amelyek évtizedek óta jellegzetes strandételként rögzültek a gondolkodásunkban. A csomagba bekerült a külön ízesítés nélküli, “sima” lángos, a fél literes korsóba csapolt sör, a fél liter üdítő, a presszókávé és egy lekváros (ízes) palacsinta. Az érintett termékeknek a legalacsonyabb árát vették figyelembe a számolásnál.

Az öt terméket együtt a legolcsóbban a Fonyód-alsóbélatelepi Huszka utcai strandon lehet venni, ahol 2850 forintot kell fizetnünk értük. A családias méretű strand egyetlen vendéglátóhelyén, a Papírhajó büfében a menü egyes elemeit is jóval a balatoni átlag alatt kaphatjuk meg. A lángos 800, a csapolt sör (Soproni) 700, a fél liter üdítő 600, a kávé 400, a lekváros palacsinta 350 forintba kerül.

Ugyanezt a menüt legdrágábban az északi part legnagyobb szabadstrandján, az örvényesi Községi strandon lehet beszerezni. Az ára itt 4200 forint, ami közel másfélszerese a Huszka utcai árnak. Örvényes elsőségét (drágaságát) elsősorban a már említett legolcsóbb csapolt sör 1400 forintos árának köszönheti. A sima lángos itt 1100, fél liter üdítő 800, a kávé 500, a palacsinta 400 forintba kerül.