Haydn zenei tréfája is felhangzik a Tihanyi Apátságban

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 12. 11:17

Az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására érkezik Tihanyba augusztus közepén a világhírű Marmen Quartet. Az első magyarországi koncertjét adó brit vonósnégyes a Tihanyi Bencés Apátság templomában lép fel.

Az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.

A londoni Royal College of Music-on 2013-ban alakult Marmen Quartet a világ számos országában megfordult már, de most első alkalommal látogatnak el Magyarországra.

A vitalitásáról és szenvedélyes játékáról híres vonósnégyes idei európai koncertsorozatának megkerülhetetlen szerzője Joseph Haydn, ezzel is tisztelegve a zeneszerző születésének 290. évfordulója előtt.

A 2013-ban alakult Marmen Quartet a világ számos országában megfordult már, de most első alkalommal látogatnak el Magyarországra

Fotó: Marco Borggreve

Az évforduló adja az apropóját a zenekar tihanyi koncertjének is, mely az Esterházy Magyarország Alapítvány és a Tihanyi Bencés Apátság idén induló együttműködésének keretében valósul meg. (A közös kulturális tevékenység első állomása a júniusban megnyílt és szeptember végéig látogatható Ereklye, Haydnkopf kiállítás volt, mely Haydn ellopott koponyájának bizarr történetét dolgozta fel öt fiatal kortárs magyar képzőművész reflexiói révén.)

A Tihanyi Bencés Apátság templomában rendezett augusztus 18-i koncert programjában a Haydn tréfás kedvét bizonyító és magyar vonatkozásokkal is bíró Haydn B-dúr vonosnégyes (Op 64/3) mellett Salina Fisher és Johannes Brahms egy-egy szerzeménye is felcsendül.

A Marmen Quartet rendkívüli elismerésre és hírnévre tett szert az utóbbi években, elképesztően életerős és szenvedéllyel teli előadásmódjuknak köszönhetően. 2019-ben el is nyerték mind a Bordeaux-i, mind a Banff-i Nemzetközi Vonósnégyes Verseny fődíját.

A koncert augusztus 18-án 19.30-kor kezdődik, a belépés ingyenes.