Hazai és nemzetközi események az EcoVeloTour projekt keretében

Forrás: turizmus.com

 2020. november 12. 17:34

A Rákos-patak környékét érintő EcoVeloTour projekt keretében online önkormányzati tapasztalatcserére került sor a minap, november 18-án pedig nemzetközi online konferenciát rendeznek.

Az EcoVeloTour a Duna-menti kerékpárúthoz kapcsolódó ökoturisztikai és kerékpáros turisztikai fejlesztési projekt, a Duna Transznacionális Program finanszírozásában.

A 2018. június és 2021. június között futó projekt célja a fenntartható turizmus, ezen belül kiemelten a kerékpáros turizmus fejlesztése a Duna régiót átszelő Eurovelo nemzetközi kerékpáros útvonalhoz kapcsolódóan.

A vezető projektpartner Zugló Önkormányzata, a hazai projektterület a Rákos-patak mente.

Projektpartnerként a Budapesti Corvinus Egyetem felelős a magyar projektterület, a Rákos-patak ökoturisztikai és kerékpáros turisztikai fejlesztési stratégiájának kidolgozásáért, amelynek érdekében az elmúlt egy évben széleskörű érintetti bevonás valósult meg.

Sokat kell még dolgozni azért, hogy népszerű kerékpáros útvonallá váljon a Rákos-patak mente

Fotó: EcoVeloTour

A Rákos-patak mentén tervezett Eurovelo útvonal nagy lehetőségeket teremt majd a kerékpáros és szabadidős turizmus számára, amelynek feltételei azonban egyelőre nem adottak.

A stratégiai készítői fontosnak tartják a projekt megvalósítói és az érintett önkormányzatok közötti párbeszédet, ezért hívták életre a szakmai kerekasztal beszélgetést a hazai projektpartnerek és az érintett önkormányzati szereplők között, mely során a résztvevő önkormányzati és ágazati szakemberek egy webinárium keretében megvitatták és véleményezték a stratégiai keretrendszer elemeit, és feltárták, hogy van-e létjogosultsága egy Rákos-patak mente – mint desztináció – szintű kommunikációnak, valamint egyeztettek a Rákos-patak menti tanösvény állomásainak és ismeretterjesztő tábláinak kialakításáról.

A projekt következő fontos, nemzetközi eseménye - a Budapesti Corvinus Egyetem szervezésében - egy transznacionális online konferencia lesz az ökoturisztikai jó gyakorlatokról és az ökoszisztéma szolgáltatás alapú fejlesztésekről november 18-án, 10 és 12 óra között.

Az angol nyelvű online eseményre a szervezők várják az ökoturizmus iránt érdeklődő szakembereket. A részvétel a regisztrációt követően ingyenes, azonban a helyek száma korlátozott.

Az angol nyelvű programra regisztrálni ITT lehetséges.

A rendezvény előzetes programja a következő:

09:55 - 10:00 Opening ceremony and greetings by Veronika Kiss, Project Manager of EcoVeloTour, Corvinus University of Budapest (CUB)

10:00 - 10:10 Greetings by Dr. Zoltán Oszkár Szántó, Deputy President of International Relations and Accreditation, Corvinus University of Budapest (CUB)

10:10 - 10:30 Ecotourism and/or outdoor experiences - Best practices from Lake Balaton, presented by Katalin Lőrincz, PhD /Judit Sulyok, PhD (University of Pannonia, Faculty of Business and Economics)

10:30 - 10:35 Q&A Session

10:35 - 10:55 Overview of PES scheme practices in Bulgaria, presented by Radostina Marinova Petrova (Bulgarian Association for Alternative Tourism)

10:55 - 11:00 Q&A Session

11:00 - 11:20 Best practices in ecotourism in Romania, presented by Andrei Blumer (Association of Ecotourism in Romania)

11:20 - 11:25 Q&A Session

11:25 - 11:45  Project Centralparks – joining forces towards local sustainable tourism development, presented by Zuzana Okániková (OZ PRONATUR)

11:45 - 11:50 Q&A Session

11:50 - 12:05  Bike rest places in Serbia, presented by Ivana Radjenovic

12:05 - 12:10 Q&A Session

12:10 - 12:15 Closing