Hazatér a Szépművészeti Múzeum holland gyűjteménye

Forrás: turizmus.com

 2016. november 10. 18:06

A Szépművészeti Múzeum csaknem 80 holland alkotása november 12-től február közepéig a hollandiai Haarlemben lesz látható. A tárlatra több mint százezer látogatót várnak az Amszterdamhoz közeli városba.

A kiállítást kölcsönző intézmény három évenként rendez nagyszabású, nemzetközi jelentőségű kiállítást. A mostani, a budapesti múzeum anyagából válogatott tárlatot a holland aranykor kimagasló művésze, Frans Hals halálának 350. évfordulója alkalmából rendezik meg a művész nevét viselő múzeumban, ahol a festő életművének legjelentősebb darabjait is őrzik. Frans Hals korának legkiválóbb portréfestője, Rembrandt és Vermeer mellett a 17. század legjelentősebb holland mestere volt.

A Szépművészeti Múzeum közleménye szerint a budapesti kollekció a világ egyik legkiemelkedőbb holland gyűjteménye, amely mind festészeti, mind rajz anyagát tekintve rendkívül gazdag. A Régi Képtár anyagából 57 festmény, a Grafikai gyűjteményből pedig 27 rajz szerepel a kiállításon, többek közt Maerten van Heemskerck, Willem Pietersz Buytewech, Hendrick Avercamp, Frans Hals, Jan Steen, Pieter de Hooch, Jan van Goyen és Jacob van Ruisdael művei.

Ez a kiállítás a Szépművészeti Múzeum történetében a 17. századi holland anyagot bemutató legnagyobb tárlat külföldön, amely a Haarlemhez kötődő művészek alkotásai mellett a legjelentősebb 17. századi holland és flamand mesterek, így Rembrandt, Rubens, Anthonis van Dyck, Jacob Jordaens és id. Jan Brueghel remekműveit is felvonultatja.

Frans Hals: Férfiképmás

A Szépművészeti szervezésében az elmúlt években több jelentős nyugat-európai múzeumban és kiállítóhelyen – a londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római The Galleria Nazionale d'Arte Moderna-ban és a párizsi Musée d'Orsay-ban – mutatkozhattak be önálló kiállításon a budapesti múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyai. A múzeum 2015 elején kezdődő átfogó felújítása óta pedig többek között a milánói Palazzo Reale-ban és a párizsi Musée du Luxembourgban nyílt kiállítás a Szépművészeti és az MNG főműveiből.