Helsinki és Lyon Európa turisztikai fővárosa

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 25. 10:07

Először osztják ki a „Okos Turizmus Európai Fővárosa” címet, amelyet a zsűri döntése alapján idén Helsinki és Lyon érdemelt ki.

A „European Capital of Smart Tourism” nevet viselő program indíását Ujhelyi István és Renaud Muselier francia EP-képviselő közösen kezdeményezte korábban az Európai Bizottságnál, amely a megvalósításra idén 2,5 millió eurós, azaz több mint 750 millió forintos költségvetést biztosított a programhoz.

Az Ujhelyi István és Renaud Muselier által közösen elnökölt szakmai zsűri  szeptember 24-én Brüsszelben hallgatta meg az utolsó körben versenyben maradt városok képviselőit és prezentációit. A pályázat első körében még 38 város jelentkezését értékelte ki a szakmai testület, a döntős tíz város közé Ljubljana, Malaga, Brüsszel, Nantes, Palma, Poznań, Tallin, Valencia, Lyon és Helsinki kerültek. Végül utóbbi kettő nyerte el a „turisztikai főváros” címet. Négy további külön kategóriában (fenntarthatóság, elérhetőség, digitalizáció és kulturális örökség, valamint kreativitás) is osztanak elismerést, ezeket Malaga, Ljubljana, Koppenhága és Linz érdemelték ki.

A „Turizmus Európai Fővárosa” cím egyik nyertese, Helsinki

Fotó: pixabay.com

Ujhelyi István tájékoztatása szerint a megtisztelő cím elnyeréséhez erős európai dimenzióval bíró, egyedi turisztikai programot kell létrehoznia a pályázó városoknak, erre most Helsinki és Lyon hozta a legjobb példát. Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz hasonló turisztikai kezdeményezés célja, hogy támogassa a fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztéseket és minél szélesebb körben megismertesse az „intelligens turizmus” nyújtotta előnyöket.


A magyar EP-képviselő a program kitalálójaként rámutatott: a turizmus a harmadik legerősebb gazdasági ágazat Európában, ami közel huszonötmillió embernek biztosít megélhetést és mintegy 350 milliárd euró éves bevételt teremt. „1950-ben még alig 25 millió turistát tartottak nyilván a világban, 2000-ben már 700 milliót, 2012-ben pedig ez a szám elérte az egymilliárdot. A jövőben is a turizmus lesz az egyik vezető gazdasági ágazat, ezért a fenntartható és innovatív turisztikai megoldásokat díjaznunk kell. Magyarország számára is kiemelkedő fontosságú az ágazat, ezért bízom benne, hogy jövőre már magyar döntős és magyar győztes pályázó is lesz.”

A hivatalos díjátadó az Európai Turizmus Napján, november 7-én lesz Brüsszelben.