Heltaitól Koppány véréig

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2014. október 08. 20:11

Kalandos városismereti nyomozás, lovas kocsis pincetúra, ügyességi versenyek, magyaros ízek, szép borok és nem utolsó sorban az őszi Balaton lenyűgöző látványa fogadta a sajtó képviselőit a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület október 7-i tanulmányútján.

A program a balatonföldvári Tourinform-irodánál kezdődött, ahol a meghívottak megismerkedhettek Balatonföldvár egyik új, a turisták körében is igen népszerű attrakciójával, a „Keresd a nyomokat!” játékos városismereti túrával. A másfél-kétórás nyomozás alatt – miközben azt próbáljuk kideríteni, hogy Balatonföldvár egykori büszkeségében, a híres Hungária kaszinóban ki ölhette meg az egyik előkelőséget, Heltai Károlyt – felfedezzük Földvár legszebb látnivalóit, a régi villasortól a part menti platánsoron át a Galamb-szigetig, és még azon is túl. Az érdekes játéknak mindenki részese lehet, aki Balatonföldvárra látogat, csupán a Tourinform-irodát kell fölkeresnie, ahol minden kezdő instrukciót megkap, s ha a helyes megfejtéssel visszatér, még apró meglepetést is tartogatnak számára a munkatársak.

 

A vidám ráhangolódás után a túra a közeli Rádpuszta Gasztro Élménybirtokon folytatódott: itt a stílusos cigányzenés ebéd előtt a hely büszkeségét, a Magyar Borok Pincéjét mutatták be, ebéd után pedig a rádpusztai aktív élményekből – quadozás és a birtok állatfarmjának felfedezése – kapott a társaság ízelítőt.

Ahogy a Balaton déli partjának más területein, úgy a Balatonföldvári Turisztikai Régióban is nagy jelentőséggel bír a szőlőtermesztés és a borászat, ezért a nap második részét képezte Kötcse hangulatos pincészeteinek megtekintése. Néhány pincébe lovas kocsikon érkeztek a meghívottak, és nem csupán a helyi borokat ízlelhették meg, hanem elmerülhettek a dél-balatoni táj minden szépségében, s a házigazdák – a Veszprémi család pincészete, Buzás János borászata, Gutman László borpincéje, Fáncsi-hegyi Pince – marasztaló vendéglátásában. A térség borászatai a Balatoni Borrégióhoz, azon belül is a Balatonboglári Borvidékhez tartoznak, és számos termelő tagja a Dél-balatoni Borútnak. Az amatőr borkóstolók főként a fehér fajták – zöld veltelini, irsai olivér, olaszrizling, királyleányka, chardonnay – zamatos „végtermékeit” fedezhették fel, de olyan prémium vörösbort is megízlelhettek, mint a kékfrankos és a cabernet sauvignon házasításából létrehozott különleges Koppány vére.

 

Fő cél: fellendítés, összefogás, fejlesztés

A Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület 2008. január 10-én alakult, 23 alapító taggal. Mára az egyesület 152 tagot számlál, ők a kistérség 13 településén működő szolgáltatók, önkormányzatok és magánszemélyek.

Összefogásuknak és sikeres fejlesztéseiknek számos eredményét könyvelhették eddig el (többek közt új Tourinform-iroda Balatonföldváron, információs pavilon Balatonszemesen, rendezvények céljaira színpad, valamint professzionális fény- és hangtechnika, turizmusmarketing, nyári strandi animáció), jövőbeni terveik közt szerepel (pályázat útján) újabb kerékpárút építése a szántódi révtől Szántódpusztáig. A kerékpáros túraútvonalra telepítve egy jól működő szolgáltatói hálózatot is terveznek kialakítani, melynek eredményeként a kijelölt útvonalon a kerékpárosok, bakancsos túrázók, nordic walkingozók, a bor, gasztronómia, lovaglás szerelmesei egyaránt megtalálják majd az igényük szerinti szabadidős szórakozás lehetőségét.

A várhatóan jövő tavaszra megvalósuló másik nagy projektjük a földvári magaspartot fogja érinteni: egy interaktív hajózási kiállítást és egy kilátót hoznak létre a 40 méter magas partszakaszon, amely arról híres, egyedül innen látható be egyszerre a Balaton keleti és nyugati medencéje.