Épül a kerékpáros híd a Dera-patak felett

Forrás: MTI

 2020. március 31. 18:14

Épül az új kerékpáros híd a Dera-patak felett, amely a Budapest-Szentendre kerékpárút nyomvonalán helyezkedik el - mondta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos a Dera-patak fölötti híd két, összesen 18 tonnás elemének beemelésekor közölte, hogy a 36 méter hosszúságú híd első részletét délelőtt emelték a helyére, a második elemé pedig délután kezdődött.

Jelenleg a híd szerkezeti elemeit rakják le, arra vasbeton lap kerül, azon építik majd ki a kerékpárutat. Mire ezek a munkák befejeződnek, addigra a Budapest-Szentendre kerékpárút is elkészül majd.

A Dera-patak ártéri területe felett egy 36 méter szabad nyílású új kerékpáros híd épül

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kivitelező a koronavírus-járvány ellenére tartja a határidőt, így a Budapestet Szentendrével összekötő kerékpár út a híddal együtt nyárra elkészül majd - tette hozzá.

A kormánybiztos reméli, hogy a hidat nagyon sokan használják majd hétközben, munkába járáshoz, hétvégén pedig a kerékpáros túrázók, kirándulók veszik majd birtokba.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint jó ütemben haladnak az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút fejlesztési munkálatai Budapest és Szentendre között.

A tervek szerint nyár végétől birtokba is vehetik a kerékpárosok az 5,6 kilométeres szakaszt. A fejlesztés során az új nyomvonalú kerékpárút építésén kívül a meglévő földutakat leburkolják, illetve felújítják a burkolatokat, és fejlesztik a közvilágítást.

A fejlesztés Budapest és Szentendre között mintegy 5,61 km hosszú kerékpáros útvonalszakaszt érint

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A szakasz egy része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőben vezet, ahol a meglévő kerékpárutat korszerűsítik.

Szentendre területén új kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki és két pihenőhely újul meg Budakalászon.

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a HE-DO Kft. végzi nettó 850 millió forint értékben - tette hozzá a NIF.