Helyi termékekről a Mátra konferencián

Forrás: turizmus.com

 2021. december 09. 07:47

MátrAsztal, terítéken a helyi termékek címmel szervezett Mátra konferenciát a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület. A december 6-án 15 éves születésnapját ünneplő egyesület a konferenciát követő közgyűlésen új elnökséget is választott.

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület évről évre találkozót szervez a térség turisztikai képviselőinek egy-egy téma kapcsán. Két évvel ezelőtt találkozhattak utoljára Mátra konferencián az érdeklődők, így sokan fogadták el örömmel a meghívást, hogy idén a gasztronómiát és a helyi termékeket állították középpontba.

A résztvevőket helyi termékek fogadták, amelyeket megkóstolhattak, sőt a termelőkkel is találkozhattak, akik termékeikkel is várták az érdeklődőket.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

Kápolnai Nagy Ágnes, a szervező Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, milyen fontosnak tartja a helyi termékek hangsúlyosabb megjelenését a turisztikában. Kiemelte, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek mellett jó lenne, ha a turista információs pontokban, ajándékárusító helyeken is megjelennének ezek, ahol a turisták meg tudják ezeket vásárolni. Az elnök szerint fontos lenne az is, hogy a parádi ásványvizek ott legyenek nem csupán a szolgáltatók kínálatában, hanem például a térség polgármesteri hivatalaiban is, ahol az érkező vendégeket ezzel lehetne kínálni.

A konferencia előadásait ennek jegyében állították össze a szervezők, a bevezető előadást Báryné Dr. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója tartotta Elődeink asztalánál címmel, melyben szó esett többek között arról, mi került egykor az asztalra, milyen fogásokból álltak az étkezések, vagy hogyan lett nemzeti ételünk a gulyás.

Nagy érdeklődés kísérte a rendezvényt

Fotó: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park őrszolgálatának vezetőjének prezentációjában olyan érdekességekről lehetett hallani, mint hagymaszagú kányazsomborról, amit a régészek már hatezer éves leletben is megtaláltak ragu fűszereként, de nyolcezer éves csalánpuding receptek is kerültek elő. Napjainkban legalább 240 olyan hazai vadon termő növényről van ismeretünk, melyet valamilyen módon táplálékként hasznosítottak.

Kovács Zita, a Mátrai Hegyközség elnöke a Mátrai borvidék megújulásáról beszélt, így arról, idén mutatkozott be a borvidék logója. Ezzel kapcsolatban elmondta, az évtizedek óta ismert őzikés logó megosztotta a borászokat, volt aki elutasította, míg mások szerették volna megtartani. A döntésben segítségükre volt, hogy kiderült, az ország borvidékei közül a Villányi borvidék logója mellett a mátrai második legismertebb, épp az őzikével. Így nem volt kérdés, maradt az őzike, de modern vonalvezetésben újult meg, mindehhez új szlogen is társul: Hegyek. Borok. Közösség.

Dobre Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója a közelmúlt fejlesztései mellett a jövő terveiről is beszélt. Elhangzott, az Egererdő kezelésében lévő három erdei vasút – mátrai, szilvásváradi, felsőtárkányi – adja az országos forgalom egyharmadát, ezen belül is a szilvásváradi az országban a második legnépszerűbb.

Magos Zoltán séf, a Mátra hírnöke - akinek kacsamájpástétomát helyben meg is kóstolhatták a résztvevők - , kiemelte, milyen fontos a helyi alapanyagok használata, hiszen a Mátrában gyakorlatilag minden adott ahhoz, hogy kiváló fogások kerüljenek az éttermekben az asztalokra.

Gyöngyössolymoson megújul a Pincés malom, erről Szanyi Tamás tulajdonos számolt be, mesélt az épület történetéről, az eddig elvégzett munkákról, és a tervekről, hogyan újul majd meg ez a különleges érték, és milyen programoknak szeretnének majd helyet adni.

A konferenciát követően a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület tisztújító közgyűlést tartott. Jövőre tervezik kiadványaik megújítását, és a régi, hagyományos rendezvények mellett újakkal is számolnak.

Az egyesület új elnökséget is választott, a tagok öt évre ismét Kápolnai Nagy Ágnesnek szavaztak bizalmat elnökként, mellette a hat alelnöknek a következő személyeket választották meg: Gyurkóné Zaja Zsuzsanna, Dr. Vona Túri Diána, Demecs Norbi, Szádoczki Zoltán, Kiss Viktor és Kazsu Attila. Az etikai bizottságot továbbra is Dr. Bekecs Andrea vezeti, míg a pénzügyi ellenőrző bizottságot Bakosné Tresó Erika.