Helyreállítják a füleki vár ágyúbástyáját

Forrás: MTI

 2018. szeptember 11. 17:47

Az építmény új tetőt is kap, és jövő nyáron már látogatóközpontként szolgálja a turistákat.

A füleki városi hivatal tájékoztatása szerint már elkezdték a munkát az évtizedek óta romos állapotban lévő bástyán. A felújítás során az 1970-es években véghezvitt szakszerűtlen beavatkozások miatt a fal egy részét lebontják, és mintegy másfél méterrel magasabbra építik. Az eddig fedetlen bástya új kúptetőt is kap. A felújítás után látogatóközpontként működik, ahol a turisták a környező várakról is tájékoztatást kapnak majd.

Ezzel párhuzamosan a vár több mint háromszáz éves bástyájának megmentésén is dolgoznak Füleken. Az Interreg projekt keretében több mint 72 ezer euróból eredeti állapotába állítják vissza az egyetlen megmaradt bástyát, ahol modern információs terminál fogadja majd a látogatókat, bőséges információt nyújtva a vár és a város, valamint a környék kulturális örökségéről.

A füleki vár

Fotó: Wikipedia

A munkákat 52 ezer euróval (16 millió forint) támogatja a szlovák kulturális minisztérium, Fülek városa mintegy háromezer euróval járul hozzá a felújításhoz, a Vármúzeum pedig saját pénzéből finanszírozza a villanyvezeték bekötését és az új téglapadló kiépítését.