Herendi porcelánokból nyílik kiállítás Győrben

Forrás: MTI

 2020. január 16. 14:39

Csaknem négyszáz, egyedi készítésű herendi porcelánból készült tárgyat mutat be a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egy pénteken Győrben nyíló kiállításon.

A kiállítás a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontjának Triangulum Galériájában lesz látható.

Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója elmondta, a Herend ölelésében című tárlaton először lesznek láthatók az 1826-ban Stingl Vince által alapított manufaktúra egyedi, kézzel készített darabjai.

A közönség közel négyszáz egyedi darabot csodálhat meg

Fotó: Facebook / Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

A kiállított tárgyak négy teremben kapnak helyet. Az elsőben a manufaktúra történetéhez kapcsolódó darabokat, a másodikban szakrális tárgyakat, a harmadikban pedig minták szerint válogatott porcelánokat mutatnak be. A negyedik teremben egy herendi porcelánból készült étkészlettel megterített, elegáns polgári asztal lesz látható.
Cseh Sándor a kiállított étkészletek, dísztárgyak, szobrok, figurák, vázák, lámpák közül kiemelt egy, a Szent László-hermát ábrázoló dísztálat, egy 1847-es szőlőleveles csemegetányért, egy pate sur pate technikával készült, 20. század eleji vázát, valamint egy, az 1870-es évekből való Esterházy-mintás porcukorszórót is.
A  január 17-től március 8-ig minden nap látogatható tárlaton az Esterházy mellett az Apponyi-, a Rothschild- és a Victoria-minták is megismerhetők lesznek.