Herendi szédertálakból kiállítás a Magyar Zsidó Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2018. október 30. 12:12

Óriási érdeklődés mellett nyílt meg a tárlat, amelyen a Herendi Porcelánmúzeummal közösen mutatják be a szédertálak történetét, művészetét.

A megnyitón jelen volt az izraeli és az amerikai, valamint számos más ország nagykövete, illetve a hazai zsidóság szervezeteinek több vezetője. A szédertál nem más, mint a peszah ünnepi rituális vacsorához készített tál.

A megnyitón beszédet mondók mind hangsúlyozták - köztük Toronyi Zsuzsanna, a múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora is – mennyire fontos volt a zsidók körében, hogy különösen az ünnepeken szép tárgyakkal vegyék körül magukat, amelyek mind a múltat, a szabadságot szimbolizálták. A tálakon minden motívumnak különös jelentősége van.

Herendi szédertál

Fotó: turizmus.com

Alig két tucatnyi tárgy látható az üvegvitrinben, de mindegyik soha nem látott remek. A széder este tárgyai mellett több pohár és serleg is készült Herenden héber felirattal. Egyébként ma is készülnek a judaika szimbólumaival díszített tárgyak a Herendi Porcelán Manufaktúrában, kis sorozatokban, megrendelésre.

A porcelángyártást Magyarországon néhány rövid életű kísérlet után 1839–ben Fischer Mór teremtette meg a herendi gyárban. Fischer Mór a zsidó származásából fakadó hátrányokat igazi kézműves porcelán-remekekkel feledtette. A magyar arisztokraták készleteinek pótlásával szerzett hírnevet, később különböző külföldi iparkiállításokon nemcsak szakmai elismeréseket nyert el, hanem eleget tehetett királyi családok, uralkodók megrendeléseinek is. Művészeti törekvései jutalmául 1867-ben nemesi rangot kapott.

A herendi porcelángyár és Fischer Mór pályája a magyar zsidóság polgárosodásának is fontos szimbóluma - ahogy arról a múzeum honlapján is olvashatunk. A gyárban a világhírű étkészletek és dísztárgyak mellett a peszah ünnepi rituális vacsorához készített néhány szédertál is készült. Ezeket mutatja be elsősorban a kiállítás, kiegészítve Fischer Mór fiának, Farkasházy Fischer Vilmosnak kolozsvári üzemében készített tálakkal.

A Herend zsidó öröksége címet viselő kiállítás 2019. április 29-éig látható.