Hét nap karanténra kötelezik a külföldi síelésről hazatérő franciákat

Forrás: MTI

 2020. december 03. 08:54

A francia kormány hét nap karanténra kötelezi a külföldi síelésről hazatérőket az év végi ünnepek idején

"Annak megakadályozására, hogy a franciák azon szomszédos országok sípályáin megfertőződjenek a koronavírussal, amelyek kinyitották a síparadicsomaikat, karantént fogunk bevezetni" – mondta Jean Castex miniszterelnök a BFM hírtelevízióban Spanyolországra és Svájcra utalva.

A határmenti megyék prefektúrái rendelhetik majd el a hétnapos karantént a svájci vagy spanyol sípályákról hazatérő franciáknak.
"Ebből azt a következtetést érdemes levonni, hogy nem megyünk Svájcba síelni" – fogalmazott a kormányfő.

A több mint 100 ezer határmenti ingázóra nem vonatkozik a korlátozás.

Az egészségügyi rendkívüli állapot jogi kerete lehetőséget biztosít a karantén elrendelésére egy állampolgár otthonában vagy egy erre kijelölt szálláshelyen. A hatósági karantén vonatkozni fog az érintett övezetekből (Svájcból, Spanyolországból és Ausztriából) érkező külföldiekre is, de annak pontos meghatározását még nem tisztázta a kormányzat.

A svájci sípályáknak alighanem le kell mondaniuk a franciáról az ünnepek alatt

Fotó: 123rf.com

A francia határok a schengeni övezet tagállamaiból érkezők és az onnan hazatérő franciák számára jelenleg korlátozások nélkül nyitva állnak, a határállomásokon és a repülőtereken ingyenes koronavírus-tesztelést ajánlanak fel az utazóknak, de hatósági karantén senkinek nem kötelező.

A síelés miatti korlátozások részenként a kormány azt is tervezi, hogy az utazókat csak negatív koronavírus-teszttel engedné be az országba. Az erről szóló rendelet a következő napokban jelenik meg – jelezte a miniszterelnöki hivatal.

Miután a franciaországi sífelvonók a koronavírus-járvány miatt az év végi ünnepek idejére nem nyithatnak ki, Emmanuel Macron államfő kedden "korlátozó és elrettentő intézkedéseket" helyezett kilátásba annak megakadályozására, hogy a franciák külföldre, elsősorban Svájcba utazzanak síelni.

Jean Castex elmondta: jobban szerette volna "az európai harmonizációt" a sípályák kinyitásának kérdésben, de míg Franciaország, Németország és Olaszország egyeztetett a zárva tartásról, "a spanyolok és a svájciak jelenleg nem ilyen döntések felé tartanak".