Hétfőn kezdődik a veszprémi TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál

Forrás: MTI

 2022. május 20. 12:11

Hétfőn kezdődik és május 29-ig tart a XXIV. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál Veszprémben.

Vándorfi László, a rendezvény fesztiváligazgatója a beharangozó sajtótájékoztatón elmondta:  a fesztivál az együttműködés jegyében szerveződik, azon a város művészeti intézményei közösen vesznek részt.

Horváth Csaba művészeti vezető a programok ismertetésekor jelezte: a kortárs tánc az egyik legbefogadóbb művészeti ág, ezért rendezvényüket is az összművészetiség jellemzi majd.

A nyitónapon fellép az extrém sportolókból és kortárs táncosokból álló Flying Bodies csoport, valamint a tavalyi évhez hasonlóan idén is látható lesz a Lighthouse 360 fényinstallációja is. Góbi Rita gyerekeknek szóló előadással készül a kora reggeli ébredésről, a finn Jenna Jalonen a magyar Simkó Beatrixszal a két nép közös gyökereiről hoz egy darabot Veszprémbe.

A fesztivált 24. alkalommal rendezik meg Veszprémben

Fotó: 123rf.com

A fesztiválra érkezik a kanadai koreográfus, Marie Chouinard, a francia Massala és a szintén francia Josef Nadj is. Rajtuk kívül a Szegedi Kortárs Balett, a Sub Lab Pro és a Gangaray Dance Company is színpadra áll Veszprémben.

A fesztivál kísérőprogramjai közül az művészeti vezető kiemelte a Dresch Vonós Quartet koncertjét, a száz évvel ezelőtt született Pier Paolo Pasolini előtt tisztelgő filmvetítést, valamint azt is, hogy szombaton szakmai konferenciát is tartanak.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program programfejlesztésért felelős igazgatója elmondta, a szervezők szándéka az, hogy a fesztivál "országos szinten is látható legyen a szakma számára".