Hétfőnként is megnézhető a Bosch-kiállítás a Szépművészetiben

Forrás: turizmus.com

 2022. június 09. 13:03

Eddig már több mint százezren látták az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-kiállítását a Szépművészeti Múzeumban, amely ezentúl hétfőn is várja a látogatókat július közepéig.

A Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat április 9-én nyílt meg a nagyközönség előtt. A július közepéig látható kiállításon, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb bemutatója Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlata, közel 90 műalkotással találkozhat a nagyközönség.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás – amely eddig hétvégenként, szombaton és vasárnap hosszabbított nyitvatartással, reggel kilenc órától este hét óráig várta a látogatókat – a jövő héttől már hétfőnként is nyitva áll a látogatók előtt.

bosch_mti

Eddig már több mint százezren látták az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatát a Szépművészetiben

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A németalföldi mester különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző bemutatón a művész teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt – köztük a bruggei Utolsó ítélet-triptichont, A bolondok hajóját (Párizs, Musée du Louvre), a Királyok imádását (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetént (Berlin, Gemäldegalerie) vagy az Ecce Homót (Frankfurt, Städel Museum) – állít ki a múzeum.

A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a Nw York-i The Morgan Library & Museum, vagy a madridi Museo Nacional del Prado kölcsönzött alkotásokat a budapesti bemutatóra.

Bosch Az utolsó ítélet című képe is látható a tárlaton

Fotó: Szépművészeti Múzeum

A mester saját kezű festményei és rajzai mellett a kiállításon az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók.