Hétfőtől bezár a miskolctapolcai Barlangfürdő, de száraz lábbal bejárható

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. január 08. 10:18

Korábban felröppent a hír, miszerint a Miskolctapolca Barlangfürdő január 9-től meghatározatlan időre újra bezár, mert az üzemeltető nem tudja fizetni a rezsiköltséget. Rákérdeztünk, mi a helyzet valójában.

A Barlangfürdőt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. sem telefonos, sem írásos megkeresésünkre nem adott konkrét választ arra a kérdésünkre, hogy január 9-től vajon csak a szokásos éves karbantartás kezdődik, vagy meghatározatlan időre bezárják a fürdőt. Információt végül a polgármesteri hivatal szóvivője, Szántó Rita szolgáltatott, aki e-mailben a következőket írta a Turizmus.com-nak: „Vendégeink teljes biztonsága érdekében évről évre ellenőrizzük és javítjuk a barlangi rész sziklafalazatát, mely idő alatt a fürdő zárva tart. A karbantartás 2023. január 9-től 25-ig tart, az Aquaterápia gyógyászati szolgáltatásai január 9.és 22. között szünetelnek".

 

Indulnak a bakancsos túrák

A szóvivő arról is tájékoztatott ugyanakkor, hogy „a karbantartás ideje alatt idén is bakancsos túrára invitáljuk a vendégeket. A túrák 2023. január 20.és 22. között indulnak, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezni január 19-ig lehet a +36-70/338-4534-as telefonszámon, minden nap 9 és 16 óra között."

Száraz lábas túra a Barlangfürdőben

Fotó: Facebook / Miskolctapolca Barlangfürdő és Aquaterápia

A fürdő honlapján szereplő leírás szerint az érdeklődők idegenvezető kíséretében száraz lábbal járhatják be a barlangrészeket és a víz nélküli medencéket, bepillantást nyerhetnek a „barlangfalak” mögé, a kazánok és csövek rejtett világába, megnézhetik a Barlangfürdő termálvizét adó kutat, információt kaphatnak a fürdő üzemeléséről is, és bemehetnek olyan elzárt területekre, még befejezetlen barlangi járatokba is, ahová fürdőző vendégként a hétköznapokban nincs mód.

 

Hogyan tovább?

Amint arról korábban beszámoltunk, az energiaárak és a rezsidíjak drasztikus emelkedése miatt a Miskolci Fürdők Kft. az akkori bejelentés szerint októbertől 10-től határozatlan időre bezárta a Miskolctapolca Barlangfürdőt és a Selyemréti Strandfürdőt, az új Ellipsum Élményfürdő pedig október 3-án garanciális javítások miatt zárt be. A Barlangfürdő bezárása nagy felháborodást váltott ki a helyi turisztikai szolgáltatók és kapcsolódó vállalkozások körében. A bejelentés hallatán 48 óra alatt több mint 20 millió forint hozzájárulást ajánlottak fel a fürdő újranyitása érdekében, így az október 28-án újra megnyitotta kapuit. Rövid távú célként jelölték meg, hogy a Barlangfürdő a hozzájárulásokkal december 31-ig működhessen, ugyanakkor hosszú távú megoldás keresnek a fürdő folyamatos nyitva tartására.

Veres Pál polgármester decemberben közösségi oldalán jegyezte meg, hogy a megígért 20 millió forintos felajánlásból csak 5 millió érkezett meg, ezért Miskolc a városvédelmi alapból biztosította a működéshez szükséges összeget, miközben a cég már több tízmilliós veszteséget termelt az elmúlt időszakban.A helyi vállalkozások és a fürdő hosszú távú együttműködésében bízik a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület. Szendrei Mihály elnök lapunknak elmondta, ők mindent megtettek a cél érdekében, de a fenntartás már a város kompetenciája. „Nem a vállalkozókon múlik a fürdő üzemeltetése, hanem a Miskolci Fürdők Kft. felelőssége, hatásköre. Mi a bezárásban nem látunk spórolást" – magyarázta. Megjegyezte, ez a fajta felajánlás, együttműködés, amely a vállalkozók felől érkezett tavaly októberben egy remek kezdeti lépés, amelyet érdemes egyeztetések, tárgyalások során továbbfejleszteni, ezzel kapcsolatban ők javaslatokat is megfogalmaztak. Megjegyezte, Miskolc kapott működési támogatást az államtól, de a város és a támogató dönti el, az összeget mire használják.A turisztikai egyesület elnöke úgy véli, egy zárva tartó fürdő esetében a turizmus 60 százalékkal esik vissza, és ez nem csupán a szállásadókon, hanem az egész városon is lecsapódik a csökkenő bevételek miatt. „A bezárt fürdő költséges, mert bezárva is pénzbe kerül, miközben alkalmazottakat bocsátanak el, a konkurencia pedig rászáll a vendégkörre, és ennek későbbi visszaszerzése újabb forrásokat igényel" – fejtette ki.

A Miskolci Fürdők Kft.-től valamint a város sajtóosztályától is megkérdeztük: igaz-e, hogy a mai napig nem folyt be a felajánlások teljes összege, de erre egyiküktől sem kaptunk választ.