Hétmillió turista közt 222 ezer magyar Horvátországban

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 15. 14:24

Az E-visitor rendszer adatai szerint 2020 első nyolc hónapjában 222 000 magyar turista 1 300 000 vendégéjszakát töltött Horvátországban, ami a tavalyi év ugyanezen időszakában realizált eredmény 43% -a.

A magyar turisták és az általuk realizált vendégéjszakák száma júliusban és augusztusban volt a legmagasabb, ekkor közel 1 millió magyar vendégéjszakát regisztráltak – tájékoztatta szerkesztőségünket Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének igazgatója.

Mint írta, a magyar turisták és az általuk realizált vendégéjszakák számát tekintve a három legnépszerűbb horvát megye: a Kvarner régió; Split-Dalmát megye, valamint Zadar megye.

Érdemes megjegyezni, hogy a többi tengerparti megyéhez képes a legkisebb visszaesést Dubrovnik-Neretva megye produkálta, ami – többek között – a lengyel LOT légitársaság 13 évnyi szüneteltetést követően idén újraindított Budapest–Dubrovnik-járatnak köszönhető.

A Brač-szigeti Bol híres Aranyszarv strandja

Fotó: Horvát Idegenforgalmi Közösség

A magyarok a legtöbb vendégéjszakát a következő üdülőhelyeken töltötték el: Vir, Crikvenica, Rovinj, Rab, Lopar, Medulin, Krk, Vodice, Poreč.

A hajós turizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend a magyarok körében, így nem meglepő, hogy júliusban 16%-os növekedést mértek ebben a szegmensben 2019 júliusához képest.

Az egyéni és szervezett utak arányát tekintve továbbra is az egyéni utak tarolnak (80%), míg a szervezetten Horvátországba látogató vendégek aránya 20%.

 

Hétmillió turista

A világjárvány ellenére a horvát turizmus kiváló eredményeket ért el a nyári szezonban. Az első nyolc hónapban Horvátországot csaknem 7 millió turista kereste fel, akik összesen csaknem 48 millió éjszakát töltöttek el.

A vendégszám és vendégéjszakák tekintetében a tavalyi rekord turisztikai eredményeinek idén körülbelül 53% -át sikerült teljesíteni. Ezek az adatok azt mutatják, hogy Horvátország biztonságos úti célként tudta magát pozicionálni, amihez azok a turizmusban dolgozó helyiek is hozzájárultak, akik szigorúan betartották az összes előírt járványügyi előírást és ajánlást.

Ivana Herceg kiemeli, hogy a szolgáltatás és a tartalom minősége Horvátországban folyamatosan növekszik.

A szezon egyik legvonzóbb újsütetű attrakciója a július 1-jén a Makarska feletti Biokovo Természetparkban megnyílt Skywalk Biokovo, amelyet alig több mint 2 hónap alatt több mint 90 ezren kerestek fel.

Horvátország idén is egy sor nevezetes turisztikai listára került fel, míg a tekintélyes amerikai Condé Nast Traveler utazási magazin a makarskai Nugal és a boli Zlatni rat strandokat Európa 25 legszebb strandja közé sorolta.

Ivana Herceg közleménye zárásául köszönetet mond mindazoknak a magyar utazóknak, akik idén is Horvátországot választották nyaralásukhoz! Mint írja, Horvátország és a horvát turisztikai szakemberek tárt karokkal várják a magyar vendégeket a korlátozások feloldása után.