Hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart

Forrás: turizmus.com

 2020. május 15. 18:22

A Budapest Restart programnak megfelelően hétvégére átadják a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak a gépjárműforgalom elől lezárt pesti alsó rakpartot, így bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Budapest újranyitása érdekében meghozott intézkedések célja, hogy a zsúfoltság a lehető legkisebbre csökkenjen, de a rakpart használata során az általános koronavírus szabályok mellett további előírásokat is be kell tartani. A közúti forgalmat a rakparton szombat hajnalban 2-3 óra körül zárják le, míg a feloldás vasárnap 23 óra környékén várható – írta a Városháza közleményében.

Kérik, hogy a megnyitott rakpart használata során figyeljünk arra, hogy útpályáján ne zavarjunk másokat, mindig maradjon egy sáv, ahol ki tudják egymást kerülni a gyalogosok, bringások. A kerékpárosoknak 10 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.

Útmutató készült a rakpart biztonságos használatához

Fotó: Főpolgármesteri Hivatal

Felhívják a figyelmet arra, hogy a rakparton nincs árnyékolt felület, a nyilvános illemhelyek zárva vannak és a vendéglátóhelyek sem nyithatnak még ki. Az alkoholos italok fogyasztása közterületen, így a rakparton sem megengedett. Kérik, hogy senki nem hagyjon szemetet maga után a parton.

Arra is kérik a budapestieket, hogy lehetőség szerint a pesti rakpartot ne gépjárművel, hanem gyalogosan, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel közelítsék meg. Használják a kerületi fejlesztésű parkolási applikációt, a Parkert. Ennek segítségével az autóval érkezni szándékozók az indulás előtt ellenőrizhetik a parkolóhelyek foglaltságát.

Az autósok számára fontos információ, hogy a lezárással párhuzamosan a budai rakparton továbbra is haladhat az észak-dél irányú tranzitforgalom.

Kerékpárosok és gyalogosok közlekednek a gépjármű-forgalom elől lezárt alsó rakparton május 16-án

Fotó: MTI / Mónus Márton