Hétvégén jön a népdal alternatív ünnepe, a Trilla

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 01. 15:03

Az ősz első hétvégéjén, szeptember 2–4. rendezik a Trillát Martonvásár főterén, a gyönyörű Brunszvik-kertben. A népdal alternatív ünnepén összeér a kortárs és a hagyományos zene, lesz táncház, folkkocsmakvíz, fotókiállítás és népi játszóház is.

A Trillát tavaly ősszel a Magyar Népdal Napja szellemiségében rendezte meg először Martonvásár és a Hangvető. Hisznek benne, hogy a népdal összeköt – mindenkiben mély emlékeket mozdít meg, és mindenkit meg tud szólítani.

A népdal alternatív ünnepén a hagyományok ápolását, a népzene titkos életét is megmutatják: hallhatunk etnojazzt, dark folk rockot, kísérleti zenét, és még több izgalmas műfajt.

A fesztivál fellépői mind egyedi módon közelítenek a népdalokhoz: a Dalinda triója a cappella stílusban énekli a népdalokat, amelyek így friss, női és személyes tartalommal születnek újjá.

Az ingyenes fesztivál fellépői mind egyedi módon közelítenek a népdalokhoz

Fotó: Várkonyi Botond

Szalóki Ági gyerekkoncertjén a szokásos módon kiváló zenészek kíséretében ad elő a családi slágerekből és új lemezéről is válogatva. A Babcsán Projekt verseket és jazzt csempész a dalokba, a világhírű oláh cigány énekesnő, Lakatos Mónika az saját kultúrájának ritkán hallott kincseit tolmácsolja, Borbély Mihály zenéje egyszerre építkezik a Balkán és a Kárpát-medence dallamvilágából, az Aurevoir pedig a népzenészek legfiatalabb generációjának népdalértelmezését hozza el.

A koncertek között a látogató kényelmesen elnyúlhat a Brunszvik-kert lombjai alatt a babzsákokon, vagy vásárolhat a kézműves piacon.

A fesztiválon a Hagyományok Háza szervezésében folkkocsmakvíz is vár, ahová 4–7 fős baráti társaságok nevezhetnek.

Emellett ingyenes családi programokon és workshopokon is részt lehet venni: dobolhatunk és énekelhetünk, vagy megnézhetjük Kása Béla fotókiállítását, akit az erdélyi és kárpát-medencei táncházmozgalom és a népzenészek legfontosabb fotósaként tart számon a szakma. Napközben számtalan gyerekprogram, esténként táncház várja a közönséget a háromnapos rendezvényen.

A programokról ITT talál bővebb információt.