Hétvégén rendezik a tihanyi Garda Fesztivált

Forrás: MTI

 2015. november 10. 13:04

A balatoni gardahalászat több évszázados hagyományát eleveníti fel a pénteken kezdődő, háromnapos XIV. tihanyi Garda Fesztivál, amely a gasztronómiai programokon kívül zenei és kulturális élményt is tartogat a látogatóknak.

A fesztivált a tihanyi önkormányzattal és a Vinitores Tychonienses Borrenddel közösen szervező Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Szári Zsolt elmondta: bár 2013 óta tilos a balatoni halászat, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a fesztivál idejére egyszeri alkalommal engedélyezte a látványhalászatot. A hétvégi fesztiválon hagyományos eszközökkel halásznak majd, halászladikból, 250-280 méteres halászhálóval, a hálót pedig kézi erővel húzzák majd be a halászlegények.

Fotó: itthon.hu

A fesztivál pénteken délután a szőlőmunkást ábrázoló szobor leleplezésével kezdődik, melyet a 15 éve megalakult Vinitores Tychonienses Borrend avat fel, majd a Pro Tihany-díj átadását követően Kozma Imre balatonfüredi festőművész munkáiból nyílik kiállítás a Németh László Művelődési Házban.

A rendezvény második napján nosztalgia-sétahajózást szerveznek a Balaton legmélyebb pontjához, a tihanyi kúthoz, ahol a garda ősz végi vermelőhelyét lehet megnézni. Erre a napra tervezik a halászatot is, a „zsákmányt" a hajóállomáson fogadják majd a fesztivál résztvevői.

Szombaton délelőtt geotúra indul az egykori vulkánok és hévforrások világába, a legkisebbeket pedig mese és népi játékok várják. Délután a Visszhang dombon megkezdődik a gardasütés, majd zenei programok közül válogathatnak a látogatók. Vasárnap reggel kezdődik a halászléfőző-verseny a Visszhang dombon, délután pedig ismét a zenéé lesz a főszerep.