Hétvégi programajánló: Vivian Maier titkos szenvedélye

Forrás: turizmus.com

 2017. október 26. 14:24

Egy amatőr fotós, aki halála után lett világhírű, egy jó érzékű történész, akit milliomossá tett a véletlenül felfedezett gyűjtemény, s egy kihagyhatatlan fotókiállítás, ami az 50-es, 60-as évek Amerikájáról, s a műveken keresztül egy kiváló fotósról is mesél.

A huszadik század egyik kiváló utcai fényképésze, a szinte véletlenül felfedezett és a teljes ismeretlenségből felbukkant Vivian Maier különleges világa immár másodszor tölti be a Mai Manó Ház tereit. A felfedező John Maloof amatőr történész volt, aki 2007-ben, egy chicagói aukcióház árverésén figyelt fel egy temérdek negatívot tartalmazó jelöletlen dobozra. Szorgos kutatómunkával feltárta a több mint 100 ezer tételből – filmtekercsek, nyomatok, negatívok – álló hagyatékot, melynek nagy részét Vivian Maier, az utca világát folyamatosan fürkésző és megörökítő jelentéktelen dadus valószínűleg soha nem mutatta meg senkinek.

Az életét teljes névtelenségben leélt dadus megszállottan fotózta az amerikai utcák világát

Fotó: vivianmaier.com

A történet folytatása mesébe illő: Maier halála után világhíres lett, Maloof dúsgazdag. A kiállítás látogatója előtt pedig megelevenedik az 50-es, 60-as évek amerikai nagyvárosainak élete…

A kiállítás a Magyar Fotográfusok Házában, a Mai Manó Házban látható, 2018. január 7-ig; www.maimano.hu