Hetven év legjobb utcai fotói Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 28. 13:45

Street.Life.Photography címmel hét évtized ikonikus utcai felvételeiből nyílik kiállítás szeptember elején a Kunst Haus Wienben. Merry Alpern, Diane Arbus, Robert Frank – csaknem negyven művész több mint kétszáz képe.

Öt fejezet köré csoportosítva – utcai képek, szerencsétlenségek, tömegközlekedés, anonimitás és elidegenedés–mutatja be a látogatóknak az utcai fotózás legfőbb témáit a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítása, a Street.Life.Photography.

Maciej Dakowicz: Cardiff After Dark (2005-2011)

Fotó: Maciej Dakowicz

A 2019. szeptember 11-én nyíló tárlat csaknem negyven nemzetközi és osztrák művész több mint kétszáz felvétele mentén az 1930-as évektől napjainkig kalauzol végig az utcai fényképezés rendkívül változatos, időnként szürreálisnak tűnő képi világán.

A tárlat rámutat a műfaj esztétikai változásaira az évtizedek során, illetve a nemzetközi klasszikusok és a fiatal kortárs művészek képeinek párba állításával teljesen új szemszögből tárja a látogatók elé a különböző urbánus tereket.

A kiállításon analóg és digitális, fekete-fehér és színes felvételek sorakoznak egymás mellett, Merry Alpern, Diane Arbus, Robert Frank, Lee Friedlander vagy Martin Parr képeire Mohamed Bourouissa, Harri Pälviranta, Alex Dietrich és Lies Maculan felvételei reflektálnak.

Loredana Nemes, E009 London (2005)

Fotó: Loredana Nemes

A hamburgi Haus der Photographie kiállításának adaptált verziója 2020. február 16-ig látható a Kunst Haus Wienben.