Hiánypótló turisztikai fejlesztések Bácsalmáson

Forrás: MTI

 2021. április 25. 10:45

Bácsalmáson – hat helyszínen – összesen 370 millió forintot fordítanak turisztikai fejlesztésekre európai uniós támogatásból.


Készülj Fel!

A település önkormányzatának tájékoztatása szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatásból a decemberig megvalósuló fejlesztésekkel hiánypótló, egész évben látogatható értékeket kínálnak majd a Bácsalmásra látogatóknak.

Eredeti állapotába állítják vissza az 1803 és 1812 között épült, műemléki védelem alatt álló Siskovics-kúria épületét. A teljes körű felújítás eredményeként a kúria az udvarával együtt látogatóközpont lesz, a város 19. századi megalakulását és felvirágzását bemutató kiállítással.
A közlemény szerint a projekt keretében a Bácsalmási Kékfestő Műhely szomszédságában lévő, korhű sváb parasztházban és udvarán Bácsalmás helytörténetét, valamint a helyi sváb és bunyevác hagyományokat tárják az érdeklődők elé interaktív és élménypedagógiai módszerekkel.

A fából faragott mesebeli figurákkal és interaktív információs táblákkal díszített Kossuth-park tisztásán a látogatók a fejlesztést követően fából készült, emelt földszintes játéktéren fedezhetik fel az egykori kastélypark élő- és mesevilágát.

A Siskovics-kúria a felújítás előtt

Fotó: Facebook/Siskovics-kúria

A Bácsalmási Sóstó tanösvény segítségével az érdeklődők megismerhetik Felső-Bácska legjobb állapotban megmaradt szikes tava keletkezésének és egykori hasznosításának történetét, a hosszú távú megőrzése érdekében tett lépéseket, valamint egyedi élővilágát.
Teljes körűen felújítják továbbá a Kígyós-horgásztó mellett található régi ifjúsági tábort. A Bácsalmási Ökoturisztikai Látogatóközpont közösségi tereinek kiállításain a Felső-Bácska Homokhát Natúrpark bácskai részének természeti és kulturális örökségi értékeit mutatják majd be.

A fejlesztés eredményeként a látogatóközpont mellett, a volt halnevelde vadregényes területén természetes alapanyagokból készült "land art" elemekből álló "szabaduló" tanösvényt is kialakítanak.