Hiúzok, sasok és a magyar kikerics nyomában

Forrás: turizmus.com

 2015. január 15. 16:42

A Téli túrák nemzeti parkjainkban programsorozat keretében január 31-én és február 7-én közel húsz túraajánlattal várják a természetkedvelőket a hazai nemzeti parkok.

Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolják a természetjárókat, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatnának el.

A madárvilág kedvelőinek különösen figyelmébe ajánlják a zempléni túrát, ahol a harkályfélék megannyi képviselője mellett a védett uráli bagollyal is találkozhatnak, a hajnalmadár túrát, amikor a Bél-kő szikláin figyelhetjük meg e különös szépségű énekesmadarat, de érdekesnek ígérkeznek a Dinnyési-fertőn vagy a biharugrai halastavakon telelő madarak megfigyelésére szervezett kirándulások is.

 

A vállalkozó szelleműek a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban indulhatnak a rejtett életmódjáról ismert hiúz nyomába. A szársomlyói kikerics túra különlegessége, hogy hazánk területén egyedül itt él a fokozottan védett magyar kikerics, így kivételes alkalom nyílik e kiemelt növénytani értékünk megtekintésére. A cégénydányádi kastélyparkban szervezett túrán a téltemető virágzó egyedeinek megfigyelésére mutatkozik jó esély, de az angol tájképi kert téli pompája önmagában is megér egy kis kirándulást.

A tematikus nap része a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által koordinált Vidékjáró programsorozatnak.