Hivatalosan is megnyílt a megújuló veszprémi várnegyed

Forrás: MTI

 2023. május 13. 11:35

Pénteken hivatalos megnyitót tartottak a veszprémi várnegyedben, ahol a Veszprémi Főegyházmegye 2020 és 2025 között kormányzati támogatással 18 műemlék épületet újít meg.

A veszprémi vár a magyar történelem számos pillanatának volt a helyszíne – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken Veszprémben a várnegyed hivatalos megnyitóján.

Mint felidézte, a veszprémi vár adott otthont Magyarország első felsőfokú intézményének, és bár nem a város legmagasabb pontja, máig kimagaslik Veszprémből.

Az 1970-80-as években az akkori Magyarország feledésre ítélte a várat, akkor a figyelem a szomszédos Cserhátra, a húszemeletesre és a lakótelepekre irányult, a várról úgy tartották, hogy megbecsülendő épületegyüttes, de már a múlté. Hangsúlyozta: a veszprémi várnegyed megújítása kereszténységünk és magyarságunk miatt egyaránt fontos.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte: a főegyházmegye "Őseink hite a jövő reménye" jelmondata Veszprém város történetére is jellemző. Több korábbi püspök példája is mutatja, hogy a város jövőjét csak úgy lehet formálni, ha arra a gazdag hitre, múltra támaszkodunk, amelyre az őseink is. Veszprém hagyományaira lehet építeni – fogalmazott.

Udvardy György veszprémi érsek beszédében hangsúlyozta: még nem a munka befejezését ünneplik, hanem azt, hogy olyan fázisába érkezett a vár megújítása, amikor a már elkészült fejlesztéseket be lehet mutatni a közösségnek.

A veszprémi várnegyed május 12-én, a megnyitó napján

Fotó: MTI/Katona Tibor

A köszöntők után az érsekség szakemberei beszéltek a fejlesztésekről, valamint a Work in Progress 2023 (WIP'23) kiállításról, amelynek célja, hogy bemutassa azt az évezredes szellemi örökséget, amelynek megőrzése a főegyházmegye feladata.

A Veszprémi Főegyházmegye kormányzati támogatással 2020 és 2025 között 18 műemlék épületet újít meg a veszprémi várnegyedben. A WIP'23 kiállítás a félidejében járó felújítás folyamatban levő munkáiba is betekintést nyújt az érdeklődőknek – áll az érsekség által a helyszínen közreadott kiadványban.
Májustól a várnegyed több épülete is megnyílik, a Vár utcában és a Szentháromság téren információs és frissítőpontok várják a látogatókat.
A Körmendy-ház kiállítótereiben – amely 2025-től a főegyházmegyei múzeumnak ad otthont – a várnegyed felújításának folyamatát mutatják be, megismerhetők az előkészítő vizsgálatok és kutatások eredményei, valamint a koncepcióalkotás is.

A tájékoztatás szerint a Biró-Giczey Ház szintén kiállításoknak ad otthont, látogathatók lesznek az Érseki Palota egyes terei, a Szent Mihály-főszékesegyházban újra liturgikus események zajlanak, valamint ismét megnyitja kapuit az Érseki Turisztikai Központ is.