Hogyan eredhetünk költséghatékonyan a dán boldogság nyomába?

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 10. 13:53

Az attrakciók gazdagságának és a dán életérzésnek, az ún. hygge-nek köszönhetően Koppenhága sokak számára vonzó, ám meglehetősen drága úti cél. Megfelelő tervezéssel azonban jelentősen lefaraghatjuk a kint tartózkodás költségeit. Mutatjuk, hogyan.

A színes házairól ismert Nyhavn, az Amalienborg palota, az 1843-ban megnyitott Tivoli vagy a viszonylag friss látványosságnak számító CopenHill a városlátogatások kedvelt célpontjává teszik az 1,2 millió lakosú, csatornák által szabdalt Koppenhágát. Ha megtekintjük a királyi múltról mesélő palotákat, a kulturális örökséget őrző múzeumokat, a dán hygge és a fenntarthatóság szolgálatába állított, modern épületeket, felkeressük az itt lakók kedvenc éttermeit és időzünk a parkjaikban, talán arra is rájövünk, hogy miért tartoznak a dánok a világ legboldogabb emberei közé.

A Nyhavn színes kereskedőházai

Fotó: turizmus.com

Kártyák az attrakciókhoz és a közlekedéshez

A város turisztikai szervezetének hivatalos oldalán minden segítséget megkapunk programunk előzetes összeállításához.

A megtekinteni kívánt nevezetességek listája alapján már el tudjuk dönteni, hogy érdemes-e kiváltanunk a közel 90 attrakcióhoz ingyenes belépést biztosító és a tömegközlekedés ingyenes használatára jogosító CopenhagenCard-ot. A városlátogatásra kitalált kártyát 24, 48, 72, 96 vagy 120 órás időtartamra, felnőtt és junior változatban vásárolhatjuk meg. A kártyával két 11 év alatti gyermek is ingyen veheti igénybe a szolgáltatásokat. A termék hivatalos weboldalán további információt gyűjthetünk, és azt is kiszámolhatjuk, mennyit spórolunk a kártya megvásárlásával.

Amennyiben elsősorban a város hangulatát szeretnénk magunkba szívni, és az ingyenesen látogatható látványosságokat részesítjük előnyben, a legjobb választás a tömegközlekedés használatára feljogosító, szintén különböző hosszúságú időtartamokra váltható Copenhagen City Pass. A bérlet négy zónára érvényes, Small verziója bőven lefedi a városlátogatás során felmerülő igényeket. A bérlet a fő csatorna két partja között közlekedő, menetrend szerinti kikötői vízibuszra is érvényes, így a hajókázás élményét plusz kiadás nélkül élvezhetjük.

A Copenhagen City Pass a vízibuszra is érvényes

Fotó: turizmus.com

A jól kiépített infrastruktúrának köszönhetően Koppenhágában azoknak is megjön a kedve a biciklizéshez, akik a hétköznapok során ritkán választják ezt a közlekedési formát. Kerékpárt a város több pontján és egyes szálláshelyeken is bérelhetünk, a tömegközlekedésre szóló jegy megváltása előtt ezt a lehetőséget is vegyük figyelembe.

Akkor se bánkódjunk, ha szorosra kell húznunk a költségvetést, és emiatt csak a szívünkhöz legközelebb álló attrakciókhoz – legyen az bármely múzeum, kastély vagy a Tivoli Gardens – váltunk belépőjegyet. A város hangulatát az ingyenesen látogatható attrakciók (piacok, templomok, parkok) felkeresése során is magunkba szívhatjuk. Nem kell fizetnünk a Kaszárnya (Kastellet) megtekintéséért, a CopenHillre való feljutásért, a Természettudományi Múzeumhoz tartozó botanikus kert meglátogatásáért sem. A Danish Architecture Centerbe zárás előtt 50 perccel fél áron engedtek be bennünket – a jóindulatra és a kedvezményre más helyszíneken is számíthatunk.

A város több pontján bérelhetünk kerékpárt

Fotó: turizmus.com

Kötelező költségek: csak tudatosan!

Az alacsony árú szállások között a magánszálláshelyek verhetetlenek, ennél a műfajnál ugyanakkor sok lehet a bizonytalansági faktor. Minden szempontból kiszámíthatóbb sztenderdek szerint működő, bejegyzett szálláshelyen, hotelben, hostelben vagy a kettő kombinációját jelentő hibrid hotelben szállást foglalni.

Az árak alapos összehasonlítása után esett a választásunk a kifejezetten jó elhelyezkedésű a&o Copenhagen Nørrebro-ra. A szálláshely egy-, kétágyas és családi szobákkal rendelkezik, kedvező áron nyújt színvonalas szolgáltatásokat. A tágas lobbiban lévő bár ideális az esti levezetéshez. A reggeli bőséges, lehetőség van kerékpárbérlésre, ebédcsomag igénylésére, a nagy sebességű wifi pedig magától értetődő. Csocsóasztalt, poggyászmegőrző automatát lehet használni, kis játszósarkot is elkülönítettek. Kedvező, hogy a szobák a minimális felárért rugalmas lemondási feltételeket kínáló flex opcióval, helyszíni fizetéssel is foglalhatók. Hat év alatti gyerekek ingyenesen, e felett kedvezményes áron vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Pihenés szempontjából ki kell emelni a kényelmes ágyakat és a jó hangszigetelést, amely szinte teljesen kizárja a kinti forgalom zaját.

Az a&o Copenhagen Nørrebro reggelizőterme

Fotó: turizmus.com

A lánc egy másik egységgel is rendelkezik Koppenhágában: az új dizájnt követő a&o Copenhagen Sydhavna a központi vasútállomás közelében található. A tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető szálláshely autentikus tengeri hangulatot kínál, szolgáltatásai a testvérszállodához hasonlóak. A nagy kapacitás miatt mindkét egység ideális csoportok elszállásolására, de a négyágyas szobák és a barátságos kiszolgálás miatt a gyerekes családok is szívesen választják.

 

Repülőjegy 30 ezer forinttól

A dán fővárosba Budapestről jelenleg két low cost légitársasággal juthatunk el. Az olcsó repülőjegy vadászata külön tudomány, általánosságban azonban itt is igaz, hogy ha időben foglalunk és rugalmasak vagyunk az időpontban, már 30 ezer forinttól találunk nem módosítható, „hátizsákos”, retúr repülőjegyet.