Hogyan kerül citrom a fürdőmedencébe és mi az a gravity szauna?

Szerző: H. Horváth Orsolya

Forrás: turizmus.com

 2022. április 13. 11:35

„A vér nem válik vízzé" közmondás hatványozottan igaz arra, akinek az élete közel 15 éven át a víz körül forgott. Így cikkünk szerzője, a hévízi és balatoni kötődésű H. Horváth Orsolya sem tud elszakadni a témától, még akkor sem, ha éppen lakóautóval járja be az Ibériai-félszigetet.

Magyarországon természetesnek vettük, hogy válogathatunk a különböző stílusú termál- és élményfürdők között, minden héten máshova mehetünk szaunázni és dőzsölhetünk a gyógyvizekben. Tettük is ezt egyrészt hobbiból, másrészt szakmai kíváncsiságból.

Lakóautóra váltva és elhagyva a Kárpát-medencét, mindez már a kiváltságosok kedvtelésének tűnik. Spanyolország nem az a tipikus termálfürdős ország, ahol egymást érik a fürdők, itt szinte vadászni kell az otthon megszokott élményekre.

Ez persze érthető, hiszen 7000 kilométer hosszú tenger- és óceánpart, változatos strandok, csúszdaóriásokkal tűzdelt aquaparkok jelentik az ország fő vonzerejét fürdőzés témában, ugyanakkor termálvízkinccsel és több száz éves tradíciókkal is találkozhatunk, ha felkutatjuk a lelőhelyeket.

Nem állítom, hogy két hónap alatt teljesen feltérképeztük a lehetőségeket, viszont három tartományban (Katalónia, Valencia, Murcia), három különböző fürdőt felkeresve le tudunk szűrni némi tanulságot.

 

Történelmi gyökerek

Ahogy Magyarországon a törökök, úgy Spanyolország déli részén az arabok (illetve a mórok) hagytak hátra csodás fürdőházakat és hagyományokat. Gironától Granadáig számos helyen találkoztunk muzeális értékű, arab fürdőházakkal azonos felépítéssel: hideg és meleg vizes szoba, majd gőzfürdő, és boltíves, mennyezetbe faragott megvilágítás. Granadában a város legrégebbi feltárt épülete is egy ilyen fürdőház a 700-as évek elejéről.

Arab fürdőház Gironában

Fotó: H. Horváth Orsolya

A mai modern termálfürdők inkább wellness- vagy élményfürdők, az egészségturisztikai használat nem dominál, bár jelen van. Meglepő volt számunkra, hogy háromból két fürdőben is rozsdamentes acél medencéket használnak, amit más országokban még nem tapasztaltunk. A létesítmények ugyanakkor igyekeznek megtalálni a rájuk jellemző egyediségeket is, kihasználva a térség karakterisztikáját.

Modern termálfürdő Muciában

Fotó: H. Horváth Orsolya

Citromfürdő, acélmedencék és szaunázás a víz felett

Így például egész citromok borították az egyik termálmedence vízfelületét a Balneario de Archenában Murciában, ami híres citromtermő vidék és itt találkoztunk sós vizű termálmedencével is, ahol a vízfelszínen lebegő relaxáció volt a javasolt kezelés.

A korhatáros szauna és termál részlegén kifejezetten széles volt a szaunakínálat, a kénes vizű gőzkabintól az észt és orosz szaunákon át az igazi jégfalú igluig tudtunk válogatni a hőhatások között.

A citromok között is lebeghetnek a fürdőzők Murcia egyik termálmedencéjében

Fotó: Balneario de Archena

Gironában a Magma Spa a vulkáni tematikát vezette végig a fürdőn. Itt az összes medence acél borítást kapott és a belsőépítészetben is domináltak az acél elemek és az üveg felületek. Különleges látvány a négy különálló „gravity szauna", ami a medencetér felett lebegő hatást keltő, üvegfalú szaunákat jelenti, amelyeket vékony acél oszlopok tartanak vulkáni kőzetekből kirakott szaunakályhák fölött.

Ebben a fürdőben külön érdekesség, hogy a papucs használata tilos. Speciális műbeton felületet alakítottak ki a medenceterekben, ami ránézésre a vulkáni tufához hasonlított és állításuk szerint higiénikus és biztonságos. (Ezt hosszasan ecsetelték nekünk, miután látták, hogy sokkot kaptunk a papucstilalomtól.) Tény, hogy folyamatosan jártak a takarítógépek és valóban tiszta benyomást keltett a fürdő. A Magma Spa egyedi jegytípusa az inclusive éttermi fogyasztással kiegészített csomagajánlat: kétórás fürdőzés, majd svédasztalos ebéd vagy vacsora. Észrevehetően ez volt a legkelendőbb jegyük.

Az üvegfalú gravity szauna olyan hatást kelt, mintha a medencetér felett lebegne

Fotó:  Magna Spa prospektusa

Valenciában egy ötcsillagos tengerparti spa hotel fürdőrészlegét teszteltük, ami a helyiek véleménye alapján is a város legjobb spa létesítménye. A szálloda magas minőségének megfelelően a fürdő is a luxus élményét adta, elszeparált tereivel és erősen limitált vendégszámával. Olyan kevesen voltunk a fürdőrészlegen, hogy akár privát spa szolgáltatásnak is megfelelt volna.

Magyarországon még nem alkalmazott megoldás a fürdőkben a rozsdamentes acél medence

Fotó: hotelvalencialasarenas.com

A felkeresett három fürdő az egyediségek mellett közös jellemzőket is mutatott:

  • A fürdők területén tilos fényképezni, ami nagy kár a dokumentálhatóság hiánya miatt, viszont szimpatikus szabály a vendégek privát szférájának megőrzése révén.
  • Csendet kérnek és a vendégek ezt be is tartják, ami meglepő, tekintve a spanyolok folyamatosan kommunikáló, nagyon szociális mentalitását. A szaunák a legcsendesebb helyek, ahol eddig jártunk az országban.
  • Kétórás fürdőjegy a tipikus, ritka az ennél hosszabb tartózkodás, nem igénylik a vendégek.
  • Fejlett online jegy- és időpontfoglaló rendszerek működnek.
  • Késő esti nyitva tartás jellemző (hétköznapokon 21 óráig, hétvégén 23 óráig).
  • Korhatáros fürdők, vagy korhatáros részlegek a fürdőkön belül, így a gyerekes forgalom elszeparálásra kerül, felnőttbarát feelingje van a helyeknek.
  • A szaunák 75- 80 fok körüli hőfokon működnek, ennél melegebbel nem találkoztunk. A vendégek többsége inkább a medencéket használja, a szaunákban nincs nagy tömeg.
  • Fürdőruhában szaunáznak a vendégek, nem jellemző a textilmentes használat.
  • Fürdősapka kötelező minden medencében, beleértve a merülő medencét és a jakuzzit is.
  • A járványügyi intézkedések miatt létszámkorlátokat és turnusokat alakítottak ki, így az egy időben fürdőző vendégek nyomon követhetők.
  • Átlagosan 30 eurótól induló jegyárak jellemzők a kétórás, szaunahasználatot is tartalmazó belépőkre.

 

Ezzel a három fürdővel még korán sincs vége a spanyol fürdőkínálat felfedezésének. Számos különlegesség vár még ránk a tradicionális hammamoktól a hegyvidékeken megbúvó természetes termálforrásokon át a vízesésekkel tarkított szabadtéri fürdőhelyekig. Ezekkel a programokkal csempészünk egy kis kényeztetést a nomád lakóautós élet hétköznapjaiba.

*

A szerző desztinációs turisztikai és marketing szakemberként dolgozott, mielőtt idén januárban digitális nomád életformára váltott. Az útközben tapasztalt jó gyakorlatokról időről időre beszámol a Turizmus.com-on.  Korábbi cikkei itt olvashatók.

"Sajnos még mindig nem lehet látogani a Bodajki Vadászkastélyt. Hihetetlen, de még mindig csak hitegetnek mindenkit a nyitással. Milyen elfogadható indok van arra, hogy ne lehessen bemenni egy kastélyba, ami múzemnak van titulálva és a hatalmas költség nagy része közpénz volt. Hetekkel ezelőtt az egyetlen elérhető módon a honlapon azt a választ kaptam a Kastélytól, hogy Húsvétkor nyitnak és a következő héten már lehet foglalni. Hát mind ez a mai napig SZEMENSZEDETT HAZUGSÁG ÉS BÖSZMESÉG!!!" Szerinted kinél érdeklődjü