Hogyan készülnek a budapesti szállodák az újranyitásra?

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. április 27. 13:52

„Budapest olyan gumilabda, amely képes lesz erősebben felpattanni, mint a járvány előtt” – minden jelenlegi nehézség ellenére, ebben hisznek a szállodás szakemberek a Budapest Brand újranyitási konferenciáján elhangzott beszélgetés szerint.

Hogyan készülnek a budapesti szállodák az újranyitásra? – erről beszélgetett Flesch Tamással, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökével, a Continental Group tulajdonosával Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Pénzügyi és Ingatlantanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója a Budapest újranyit! online konferencián.

Soha nem látott mélységből kell újraépíteni a budapesti turizmust, hiszen tavaly közel 80 százalékkal esett vissza a szállodai vendégéjszakák száma, a magyar főváros 2,5 millió vendégéjszakáját veszített, e tekintetben „ugyanolyan csehül állunk, mint a nagy versenytárs Prága” – indította a beszélgetést Hegedűs Attila, aki a jövő kilátásairól kérdezte az MSZÉSZ elnökét.

 

Ősszel indulhat újra a fővárosi turizmus

Az elmúlt egy év számos újratervezése után, Flesch Tamás jelenleg úgy látja, Budapesten ősszel indulhat újra turizmus, de a szolgáltatók bizakodnak, hogy kétoldalú  megállapodásokkal már a nyártól érkezhetnek autós turisták a környező országokból. Ez az utazói kör már tavaly nyáron is 20-25 százalékos foglaltságot eredményezett a fővárosban, biztosítva a házak legalább nullszaldós üzemelését.

Flesch Tamás és Hegedűs Attila a Budapest újranyit! konferencián

Fotó: Grósz Balázs / turizmus.com

A távoli piacok elindulása a hosszútávú járatokat üzemeltető légitársaságoktól, de mindenekelőtt a járványhelyzet alakulásától függ, hiszen ez alapján dönt majd arról az Európia Unió, mikortól engedi be a tengerentúli turistákat. Flesch várakozásai szerint a fővárosi szállodák nagy része sem nyáron, de még ősszel sem fog kinyitni, „reálisan jövő tavasz lehet az, amikor Budapest turizmusa nagyon hasonlíthat majd a Covid előtti időszakra” – mondta.

 

Kevesebb vendég, nyomott árak, növekvő bérköltség

Vendégek híján rövid távon maradnak a jelenlegi erősen nyomott szobaárak, de a szakemberek szerint, amint visszatér a kereslet Budapest iránt, nagyon hamar megtörténhet a „felpattanás”, az árak visszarendeződése. Ez azért is fontos a szállodaüzemeltetőknek, mert a fix költségek folyamatosan nőnek, s ezen belül óriási kérdőjel, hogy a munkaerő visszatér-e és milyen áron – tette hozzá Hegedűs Attila.

Flesh Tamás emlékeztetett, a szakmai szövetségek hosszú hónapok óta igyekeznek felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy a turizmus újranyitásának három fő kérdése, a munkaerő, a munkaerő és a munkaerő lesz. Egyelőre bizonytalan, ki fog visszatérni a szakmába, vagy azért, mert már elhelyezkedett, vagy azért, mert kivár, hogy lesz-e újabb visszazárás, amint az a tavalyi nyári szezon után megtörtént.  A szakmába vetett bizalom helyreállása időben telik, ezért az MSZÉSZ elnöke a szállodaiparban jelentős munkaerőhiányt és ennek következményeként jó pár területen – pl. szobalány, recepciós, felszolgáló, szakács pozíciókban – bérnövekedést valószínűsít, amit a munkáltatók kénytelenek lesznek beépíteni az árakba is.

A HR-problémák kezelése ugyanakkor rákényszerítheti a munkaadókat az eddigieknél hatékonyabban munkaerőgazdálkodásra, számítani lehet például munkakörök összevonására, a digitalizáció fokozottabb alkalmazására, vagy a szolgáltatások csökkentésére. Előfordulhat, hogy a szállodák nem biztosítják majd a 24 órás recepciót – ahogy ez Nyugat-Európában egyébként akár 3-4 csillagos szállodákban is megszokott –, vagy kevesebb pincérrel oldják meg a szervizt. De félő, ha lejjebb adnak a minőségből, az esetleg veszélyeztetheti a budapesti szállodák Bookingon elért magas, 9 pont feletti pontszámait, amivel kevés más város dicsekedhet.

Flesch Tamás óva intette a szállodák tulajdonosait az azonnali nagy profitvárakozásoktól, hiszen az újraindulás utáni első időszakban a kevesebb vendég jóval alacsonyabb átlagárral és magasabb költségekkel párosul.

„Reálisan jövő tavasz lehet az, amikor Budapest turizmusa nagyon hasonlíthat majd a Covid előtti időszakra"

Fotó: 123rf.com

Lehetőségek az újranyitás után

A beszélgetés során a két szakember kitért a belföldi turizmusban rejlő lehetőségekre is. Elhangzott, tavaly a korábbi évek fővárosi vendégéjszaka-forgalmában mért 3-5 százalékánál már valamelyest többet hozott a belföldi turizmus, és SZÉP-kártyával vagy Budapest Kártyával még több belföldi turistát lehet Budapestre vonzani, tehát érdemes folytatni a nyitást, de az MSZÉSZ elnöke szkeptikus, hogy ez 10 százaléknál magasabb foglaltságot eredményezne, és ebből még nem tudnak a fővárosi szállodák megélni – hangsúlyozta. Ő abban bízik, hogy amint visszaáll a normális élet, az emberek útra kelnek, újraindulnak a nemzetközi utazások – ezt bizonyítja a hétvégi terasznyitás is.

A szakemberek egyetértettek abban, a járvány előtt felívelő szakaszban lévő Budapestnek hatalmas lehetőségei vannak a turizmusban. A „biztonságos és tiszta” imázsa mellett a magas átoltottság rövid távon hozhat versenyelőnyt, közép- és hosszú távon pedig termékeivel tud kitűnni a magyar főváros, ha elkészülnek a nagy infrastrukturális fejlesztések (rakpart, Liget-projekt, Andrássy út, Vár stb.), nem csak visszanyeri a járvány előtti pozícióját, hanem annál sokkal előrébb is léphet.

A konferencia további beszámolóiért kövesse figyelemmel oldalunkon a #Budapest újranyit! címkét. Az előadásokat május 11-ig tudja ezen az oldalon tudja megtekinteni.