Hogyan lesz az elnéptelenedő barlanglakásokból művésztelep?

Szerző: H. Horváth Orsolya

Forrás: turizmus.com

 2022. július 27. 16:02

A hagyományokra építettek egyedi attrakciót a spanyolországi Alicante vonzáskörzetében. H. Horváth Orsolya lakóautós körútján bukkant a kreatív turizmusfejlesztés jó példájára.

Spanyolország déli részén számos helyen találkoztunk barlanglakásokkal, amelyek az elmúlt századokban a városok szélső kerületeiben egész utcákat alkottak, nem éppen a tehetős családok számára. A települések növekedésével azonban ezek az utcák a belváros és a turisztikailag kiemelt területek részévé váltak, így elkerülhetetlen volt, hogy foglalkozzanak velük. Mit tesz ilyenkor a turizmusfejlesztő, aki a hagyományokra építve egyedi attrakciót kíván létrehozni?

Nézzünk erre egy élő példát Alicante vonzáskörzetéből!

Rojales egy közel 16 ezer fős kisváros, háttértelepülés 10 kilométerre a Baleár-tenger partjától. Kínálatának része egy 18 lyukú golf pálya és egy csúszdás aquapark – ami ezen a tájékon szinte standardnek mondható. Egyediségét a „Rodeo" barlangokban berendezett művésztelep adja.

Az elhagyott barlanglakásokat művészek vették birtokba

Fotó: H. Horváth Orsolya

A 18. századtól a 20. század első évtizedéig Rojales környékén is barlanglakásokat vájtak ki a sziklás hegyoldalból az itt lakók. Akkortájt a népesség ugrásszerű növekedése, valamint a földek intenzív mezőgazdasági művelése miatt ez volt a legkézenfekvőbb megoldás a lakhatási válság megoldására.

Számos barlanglakásban a mai napig élnek családok, akiknek a mindennapjaiba diszkréten bepillanthatunk a város szűk utcáin sétálgatva. Ezek a barlangok ma már konyhával, fűtéssel és elektromossággal felszerelt, gyakran többszobás lakrészek, azonban a modern igényektől még így is messze elmaradnak. Aki tehette, már kiköltözött a kényszer szülte apartmanokból, így sok barlang üresen maradt.

Kortárs műterem az egyik felújított barlanglakásban

Fotó: H. Horváth Orsolya

Ekkor jött a híres spanyol kreativitás, ami a település- és turizmusfejlesztés kihívásaira is megoldást nyújtott. Az elhagyatott barlangokba újra életet lehelt a helyi vezetés, amikor 15 barlanglakást felújítottak és skanzen jelleggel kortárs művészeti attrakcióvá fejlesztettek. Az alkotói teret a környékbeli művészek hamar belakták és a barlang-műtermek hálózatát parkokkal, sétautakkal és közösségi terekkel bővítették ki, állandó és időszakos szabadtéri kiállításokkal színesítették. (Magyarországon is van hasonló kezdeményezésre példa, a noszvaji barlanglakásokban működik a Farkaskő Művésztelep - a szerk.)

Havi rendszerességgel kézműves és művészeti kiállítások, workshopok és kreatív programok várják a látogatókat,

Fotó: H. Horváth Orsolya

Napjainkban havi rendszerességgel kézműves és művészeti kiállítások, workshopok és kreatív programok várják a látogatókat, akik változatos technikákat tanulhatnak meg a kerámiaműhelyben, a papíralkotások- és újrahasznosítás tréningen, a bőrművesnél, a festő workshopon vagy a szobrászműhelyben.

Érkezésünkkor épp egy zenekar játszotta az utolsó számát a kávézó melletti kis szabadtéri színpadon, egyik oldalán a kávézóban családi összejövetelt tartottak, másik oldalán pont nyitott az egyik festőműhely.

Rojalesnek sikerült kitűnnie a tengerparti háttértelepülések sorából

Fotó: H. Horváth Orsolya

A kiscsoportos, aktív élményeket kínáló attrakcióval Rojalesnek sikerült kitűnnie a tengerparti háttértelepülések sorából és a turisták mellett a környékbelieknek is unikális programot nyújtania.

A szerző desztinációs turisztikai és marketingszakemberként idén januárban digitális nomád életformára váltott. Az útközben tapasztalt jó gyakorlatokról időről időre beszámol a Turizmus.com-on. Korábbi cikkei itt olvashatók.