Hóhiány fenyegeti az Alpok síközpontjait

Forrás: turizmus.com

 2023. január 03. 18:08

Az utóbbi hetekben tapasztalható szokatlanul meleg időjárás miatt gondokkal küzdenek az Alpokban működő síközpontok.

Még a 2000 méteres hegyek között fekvő svájci Adelbodenben is bizonytalan volt egy ideig az idei Sí Világkupa megrendezése, miután szilveszterkor rekordmeleget, 20 fokot mértek az üdülőhelyen – januárban még soha nem volt ennyire meleg ott az idő. Sokan kételkedtek is abban, hogy sikerül megrendezni az eseményt, miután még a 2000 méteres magasságban fekvő pályákon sem volt fagy. Végül a hőmérséklet visszaesésével és hóágyúk hadának bevetésével sikerült síelhetővé tenni a híres Chuenisbärgli lesiklópályát - olvasható a BBC cikkében.

A szokatlanul meleg és nedves időjárás ugyanakkor nemcsak Svájcban keseríti meg a síüdülőhelyeken működő vállalkozások életét.

Ausztriában a Salzburg környéki síüdülőhelyeken utoljára egy hónappal ezelőtt láttak havat, a franciaországi Chamonix-ban még a húágyúkat se tudják beüzemelni, mert vízhiánnyal küzdenek. Svájcban egyes hegyi üdülőhelyeken hegyi kerékpárosokat szállítanak fel a síliftekkel, máshol határozatlan időre leállították a lifteket.

A klímatudósok szerint semmi meglepő nincs a most tapasztalható időjárásban, a globális felmelegedés okozza a melegebb, nedvesebb teleket. Az Alpok gleccsereinek zsugorodásával ugyanakkor a síterepek ellehetetlenülése felgyorsult.

Hegyi kerékpárosok a síliften (képünk illusztráció)

Fotó: 123rf.com

Néhány éve már elhangzott a figyelmeztetés, hogy az 1000 méter alatt fekvő síterepeken lehetetlenné válik a síelés, de ezen a héten az 1500 méter magasan fekvő svájci Splügen síüdülőhely is bizonytalan időre bezárt.

A Bázeli Egyetem tanulmánya szerint csak a magasabban fekvő téli üdülőhelyek tudnak majd működni, ők is csak műhóra alapozva. Ehhez viszont akár 80%-kal növelniük kell vízfogyasztásukat. A pályafenntartási költségek növekedése miatt ugyanakkor a síelés a szakértők szerint egyre drágább sport lesz.