Hollandiában tüntetnek a vendéglátósok a lezárások ellen

Forrás: MTI

 2021. március 02. 19:07

Hollandiában kedden a kereskedők, a vendéglátóiparban dolgozók és a szexmunkások is tüntettek a koronavírus-járvány lassítása miatt bevezetett szigorú lezárások ellen – adta hírül a helyi sajtó.

Amszterdamban és a dél-hollandiai Breda városában az étterem- és bártulajdonosok, illetve üzemeltetők a lezárások elleni tiltakozás jegyében megnyitották teraszaikat, kerthelyiségeiket.

A vendéglátóiparban dolgozók ezzel azt szerették volna demonstrálni, hogy a higiéniai szabályokat úgy is be lehet tartani, ha vendégeiket a szabadban elhelyezett asztaloknál szolgálják ki.

Az ország vendéglátó egységei október óta nem nyithatnak ki, kereskedelmi tevékenységet csak előzetes megrendelésre folytathatnak. A rendelkezések megszegése 4000 euró pénzbírságot von maga után.

A drenthéi tartományban fekvő Klazienaveen városában 140 kiskereskedő nyitotta meg üzletét a hatályban lévő rendszabályok ellenére. "Elegünk van a jelenlegi kormány pusztító politikájából. Ha ez így megy tovább, egy kisüzlet sem fog megmaradni" – nyilatkozta a helyi boltosok szövetségének szóvivője a holland sajtónak.

amszterdam_123rf

Az ország vendéglátóhelyei október óta nem nyithatnak ki, a nyitással 4000 eurós bírságot kockáztattak

Fotó: 123rf.com

Mindeközben Hágában a szexmunkások is tiltakoztak: az ellen, hogy nem fogadhatják ügyfeleiket, miközben a fodrász- és kozmetikai szalonok újra kinyithattak.

A nemzeti közegészségügyi szolgálat közlése alapján kedden a hétfői adatokhoz képest 5 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma, 4032 embernek lett pozitív a vírustesztje.